Söke Çayı Islah Projesi kapsamında yapılacak çalışmalar olduğunu öğrenen bir grup Sökeli hayvansever ve çevre dostu vatandaş, bölgede bulunan kırmızı yanaklı kaplumbağalar ile Balkan kaplumbağalarının kurtarılması için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü’ye ulaştı. Vatandaşları dinleyen Sürücü, hemen Aydın Büyükşehir Belediye ekiplerine ulaşarak durumu bildirdi. Ekipler Başkan Özlem Çerçioğlu’na konuyu iletti. Çevre dostu Başkan Çerçioğlu, kaplumbağaların kurtarılarak doğal ortamlarına bırakılması için gereken çalışmanın hemen başlatılmasını istedi.

ASKİ VE İTFAİYE sEKİPLERİ SEFERBER OLDU

Başkan Çerçioğlu’nun talimatı ile hemen bölgeye giden ekipler EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’nün katıldığı bir çalışma ile bölgede inceleme yaptı. Çayın üzerinde bulunan göletlerde kaplumbağaların toplandığı tespit edildi. Ancak derinliğin fazla olması nedeniyle kaplumbağaların toplanması güç olacağından ASKİ’den gelen vidanjörlerle yaklaşık 60 ton olan suyun tahliyesine başlandı. Defalarca yapılan seferlerle çayın suyu başka bölgelere aktarılırken, itfaiye ekipleri de çaya girerek doğal ortamlarına kavuşturulması için 2 cins olan kaplumbağaları tek tek toplamaya başladı.

“BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NA TEŞEKKÜR EDERİZ”

Yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Sürücü, “Söke Çayı’nda ıslah çalışması yapılacağını öğrendik. Söke'de bulunan bir gurup duyarlı vatandaş ile birlikte yaşam alanları bozulacak olan su kaplumbağalarının doğal başka bir alana taşınması için çalışmalar başlattık. Çayın üzerinde kaplumbağaların yoğun bulunduğu göletler var. Kaplumbağaları sağlıklı bir şekilde alabilmemiz için bu göletlerdeki suyun tahliye edilmesi gerekiyordu. Bu konuyu Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli’ye ilettik. O da hemen Başkan Çerçioğlu ile görüştü. Başkanımız sağ olsun ekiplerini seferber etti. Büyükşehir Belediyesine ait araçlarla suyun tahliye işlemi başladı. Kendilerine destekleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“SÖKE ÇAYI ATIKLARLA KİRLETİLMEMELİDİR”

Söke Çayı’nda 100’ün üzerinde kaplumbağa tespit ettiklerini de söyleyen Sürücü, “Gözlemlediğimiz 2 tür kaplumbağa var, bunlardan birincisi Balkan Çizgili Kaplumbağası (Mauremys rivulata), diğer tür ise Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağasıdır. Söke Çayı, ekosistemi çok zengin olan bir yerdi. Sökeliler bilirler burada eskiden balık tutulurdu. Bizim Sökelilerden tek beklentimiz Söke Çayı'mızı daha fazla çevresel atıklarla kirletmesinler. Kesinlikle buraların temiz tutulması lazım. Çöp atılmaması lazım. Bu konuda herkese görev düşüyor” diye konuştu.

“BAŞKAN ÇERÇİOĞLU TÜM EKİPLERİ SEFERBER ETTİ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli de sorunun çözülmesiyle ilgili kendilerine ulaşılmasının ardından hemen harekete geçtiklerini söyledi. Başkan Çerçioğlu’nun talimatıyla çalışma başlattıklarını belirten Akkentli, “Konuyu Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu'na aktardık. Kendisi derhal bütün ekiplerin seferber edilmesi talimatını verdi. Biliyorsunuz Sayın Başkanımızın çevre, doğa ve hayvan dostu kimliği, tüm Türkiye tarafından biliniyor. Burada hem ASKİ ekiplerimizin vidanjörleri ile hem de itfaiye ekiplerimizle derhal çalışmalara başladık. Suyun tahliyesi konusunda zorlu süreç devam ediyor. Kırmızı yanaklı kaplumbağalarımızın doğal alana sağlıklı taşınması için yaklaşık 60 ton su tahliye edilecek. Bahattin Ağabey ve ekibi de buradaki kaplumbağaları doğal alanlarına salacaklar” dedi.