Devlet-özel sektör iş birliği kapsamında mesleki eğitimin ilerlemesi amacıyla Aydın’da devlet desteğiyle Aydın Yüksek Teknoloji Koleji kuruldu. Efeler ilçesi Yedi Eylül Mahallesi Çine Caddesi eski Karayolları karşısında önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren faaliyete geçecek olan kolej, geleceğin mühendislerini yetiştirecek. Ücretsiz okulda eğitim görecek olan öğrencilerin, eğitim masrafları Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine tahsis edilen bütçe üzerinden karşılanacak. Aydın Yüksek Teknoloji Koleji’nin idarecileri ve eğitim kadrosu düzenlenen kahvaltıda basına tanıtıldı.

EĞİTİM MASRAFLARI DEVLETTEN


Aydın Yüksek Teknoloji Koleji Kurucu Müdürü Mahir Şahinarslan, açılacak okulla ilgili bilgiler verdi. Kolejin, devlet destekli açıldığını ifade eden Şahinarslan; “Kolejimiz, Endüstriyel ve Otomasyon ve Yenilenebilir Enerji Sistemleri bölümlerinden oluşuyor. Öğrencilerimiz mühendislik bölümlerinde kendi alanlarıyla ilgili mühendislik alanlarında MTOK kontenjanından yararlanarak üniversite sınavlarında avantajlı olacak. Okulda eğitim görecek olan öğrencilerin eğitim öğretim giderleri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine tahsis edilen bütçe üzerinden karşılanmaktadır. Sadece yemek, kıyafet ve kırtasiye gibi ücretini karşılayacak olan veliler, öğrencileri için açıklanmış olan giderler dışında hiçbir eğitim öğretim ücreti ödemeyeceklerdir” dedi.

"ÜRETEN NESİL HEDEFLİYORUZ"


Mesleki eğitimin öneminin dünyada gittikçe arttığını kaydeden Şahinarslan, şunları söyledi: “2020 Ocak ayında Bursa’da temelleri atılan tesislerden 4 bin kişiye istihdam sağlayacak olan yerli otomobil projesi bu bağlamda önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bununla birlikte yılda 175 bin araç üretme kapasitesine sahip tesislerde yer alabilmek hiç şüphesiz tüm gençlerimizin hayalini oluşturmaktadır. Bu bağlamda teknoloji, bilim ve sanayi konusunda atılacak olan adımlar da önem taşımaktadır. Aydın Yüksek Teknoloji Koleji olarak temel hedefimiz ülkesine ve milletine faydalı, yetenekli, çalışkan ve tüketen değil üreten nesiller yetiştirebilmektir. Böylelikle ülkemiz açısından dışa bağımlı olmaktan kurtulan ve güçlü Türkiye hedefi ile yol alan yeni Türkiye’nin bir parçası olabilmeyi hedeflemekteyiz.”

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ


Şahinarslan, kişiye özgü eğitim modelleri ile programlar geliştirdiklerini belirterek, “Kişiye özgü öğretim modelleri ile ulusal sınavlarda kişiye özgü öğrenci odaklı hazırlık programları geliştirirken bir yandan da eğitimde fırsat eşitliliğini dikkatle gözetiyoruz. MTOK kontenjanlarından teknoloji fakülteleri mühendislik bölümlerine puan avantajı ile yerleşebildikleri gibi 4 yıllık fakülteleri de tercih etmeleri halinde diğer tüm lise öğrencileri gibi eşit koşullarda yer almaktadır. Ayrıca öğrencilerimize hem yurt içi hem de yurt dışı staj fırsatları sunarak kendilerini geliştirmelerine ve hem mesleki teknik hem de teorik açıdan tam donanımlı şekilde mezun olarak ulusal ve uluslararası anlamda küresel şartlara hazır hale gelmelerine imkan sağlıyoruz. Ayrıca tüm bunların yanında da öğrencilerimiz için çeşitli spor faaliyetleri ile kültürel ve sanat aktiviteler de yer alacaktır. Kapalı spor ve yüzme salonu, açık spor alanları sözü edilen imkanlardan sadece birkaçı olup, öğrencilerimizin sporun yanında kültürel ve sanatsal gelişimleri de aynı hassasiyetle desteklenecektir” diye konuştu

“ÖNCELİĞİMİZ ÜRETİM VE NİTELİK”


“Önceliğimiz üretim ve nitelik” diyen Şahinarslan, “Bu bağlamda iş birliklerin yanı sıra kendi üretim bantlarımızda da öğrencilerimiz üretime dahil edilecek. Devlet özel sektör iş birlikleri kapsamında mesleki eğitimin ilerlemesi adına üretimi destekliyoruz. 2020-2021 Eğitim Öğretim Dönemini takiben gelecek yıllarda devlet desteğini almak adına planlarımız arasında önemli görüşmeler yatmaktadır. Mevcut planlar ve projeler nezdinde eğitim öğretime ek olarak araştırma geliştirme ve üretim yapılması planlanmaktadır. Orta ve uzun vadede devletin geliştirdiği ve giriştiği projelerde yer almak adına çeşitli girişimlerde bulunulacaktır. Yüksek Teknoloji Koleji olarak iki yıl içinde üretim evresine geçilmesi hedeflenmektedir. Hedeflenen üretim aşaması kurum bünyesinde üretim bantları kurulması suretiyle vücut bulacaktır” ifadelerini kullandı.