Aydın’ın Nazilli ilçesi kırsal Aşağı Yakacık (Avra) Mahallesi'nde kiraz sezonu hareketli geçiyor. İriliği ve lezzeti nedeniyle yurt dışına ihracatta ilk sıralarda yer alan Avra kirazı, kilosu toptan 10 liradan satılıyor. Kiraz satışları köy meydanında kurulan pazarda borsa usulü yapılıyor.

“PAZAR YERİ İSTİYORUZ”


Avra kirazının Türkiye'de bir marka olduğunu ifade eden kiraz üreticilerinden Ahmet Salih Aysu, “Şu anda kiraz fiyatları 10 liradan seyrediyor. Mevcut fiyattan memnunuz ama 10 liradan aşağıya düşmemesi gerekir. Kirazımıza ilgi yüksek fakat köyümüzde bir pazar yerimiz yok. Pazar yeri istiyoruz. Mevcut pazar yeri yol üzerinde olduğu için çok sıkıntı çekiyoruz. Bunu bütün köylümüz istiyor" dedi.

“ACİL KİRAZ ALIM YERİNE İHTİYACIMIZ VAR”


"Geçen yıllara göre kiraz daha az ama kaliteli" diyen, hem kiraz üreticiliği hem de ticaret yapan Necati Koç ise, "Allah bereket versin. Bu yıl fiyatlardan memnunuz" ifadelerini kullandı. Koç, "Sezon 30 liradan başladı. Buradaki firmalar şu an kirazı toptan 10 liradan alıyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Kiraz sezonunda köy meydanında trafik sorunu yaşıyoruz. Acil kiraz alım yerine ihtiyacımız var. Bu pazar yerinin daha uygun bir yere taşınmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"TEK SIKINTIMIZ PAZAR YERİ"


Aroması ve lezzetiyle Avra kirazının en çok tercih edilen kirazlardan biri olduğunu söyleyen Aşağı Yakacık Mahalle Muhtarı Muammer Fidan, "Kiraz sezonu tüm üreticilerimize hayırlı olsun. Bereketli bir sezon olmasını diliyorum. Üreticimiz fiyatlardan memnun. Tek sıkıntımız pazar yeri. Mahallemizde müsait yerimiz var. Bütün mahalleli pazar yerinin değişmesini ve köyümüze yeni bir kiraz alım merkezi yapılmasını istiyor" ifadelerini kullandı.