Aydın Efeler’de 2017’de Çevre Mühendisi Tevfik Fikret Koca tarafından kurulan Truva Proje Mühendislik ve Danışmanlık Şirketi, devlet destekli hibe projelerinden faydalanmak isteyen Aydın’daki 51 yatırımcı firma ve kuruluşa, 3 yılda yaklaşık 25 milyon liralık tarımsal hibe desteği çıkarttı. Aydın’da bulunan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri’nin yüzde 80’i ile çalışan Truva Danışmanlık Şirketi, süreç dahilinde Aydın’da en çok proje yapan en büyük danışmanlık şirketi olurken, İzmir, Manisa, Antalya, Denizli gibi çevre illerdeki yatırımcı firma ve kuruluşlar tarafından da aranan isim oldu. Aydın’ın tarımsal hibe destekli yatırımlar için çok ciddi potansiyelinin olduğunu söyleyen Çevre Mühendisi Koca, “Aydın’daki yatırımcılarımızdan ricamız gelsinler bize ücretsiz danışsınlar, kendilerine anlatalım. Ciddi yatırımcılara kapımız ardına kadar açıktır” dedi.

“İLK GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİNİ BİZ YAPTIK”


Tarım ve Orman Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kobi Gelişim Destek Programı Projelerinin hazırlanması konusunda yatırımcılara hizmet verdiklerini söyleyen Truva Proje Mühendislik ve Danışmanlık Şirketi Kurucusu Çevre Mühendisi Tevfik Fikret Koca, “2014 yılından bu yana Aydın’da tarımsal hibe danışmanlığı yapıyoruz. Şirketimiz 2017 yılında kuruldu. 2017’de yöneticisi olarak kurduğum şirkette o yıldan bu yana toplamda 51 tane proje onaylattık. İncir, zeytin, zeytinyağı, künar, soğuk hava deposu, meyve-sebze depolama, hayvancılık tesisleri, güneş enerjisi projeleri konusunda da kurum ve kuruluşlara yardımcı oluyoruz. Bunun yanında Aydın’da Tarım Bakanlığı’nın onayladığı ilk Güneş Enerjisi Projesi’ni de biz yaptık. Bu zamana kadar birçok mevcut yeni tesisin kurulumu, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme projeleri başvurularının da hepsini gerçekleştirdik. Ayrıca ISO belgelendirme alanında da iş denetçiliği, yeni kurulacak tesislerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) danışmanlığını da yapıyoruz” diye konuştu.

“EN ÇOK PROJE YAPAN FİRMA BİZİZ”


Firma olarak tüm kurumlarla da iyi ilişkiler içerisinde olduklarını söyleyen Koca, “Müşterilerimizle de aile gibiyiz. Bir sıkıntı olduğu zaman anında yardımcı oluyoruz. Aydın, İzmir, Denizli, Muğla, Antalya ve Manisa’ya bağlı Akhisar ilçesinde de çalıştığımız müşterilerimiz var. Aydın’ın tüm ilçelerinde çalıştığımız firma ve müşterilerimiz mevcut. Yani bir çok ille çalışıyoruz ama bizim asıl hedefimiz, Aydın’ın en büyük danışmanlık şirketi olmaktır. Şu anda Aydın’ın en çok proje yapan en büyük danışmanlık şirketi olarak tescillendiğimizi söyleyebiliriz. Geçtiğimiz süreçte örneğin Çine Belediyesi ile çalıştık. Germencik Belediyesi ile de görüşmelerimiz var, çalışmak istiyoruz. Bunun yanında farklı belediyelerle de çalışıyoruz. Çine’de Organize Sanayi Bölgesi’nde 40 bin metrekarelik kapalı alanda hayata geçecek olan Bien Seramik fabrikası için ÇED Raporu’nu aldık. Yine geçtiğimiz süreçte Sultanhisar’da kurulacak olan ve 6 bin 500 metrekarelik alan büyüklüğüne sahip şarap fabrikasının da hem ÇED’ini aldık, hem ruhsatlarını hem de hibesini çıkardık. Şu an devam ediyoruz, bitmek üzere” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ GÜVENİLİR OLMAKTIR”


Aydın’da bulunan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı tarım satış kooperatiflerinin yüzde 80’i ile çalıştıklarını belirten Koca, “Aydın’da tarımsal sanayide iki öncü firmanın ikisiyle de çalışıyoruz. Yönlendirdikleri müşterilerin de elimizden geldiği kadar projelerini yapıyoruz. Bu zamana değin evrak hatalı muhakkak onaylanmayan projelerimiz de olmuştur ancak biz bu gibi durumlarda yani bir dahaki etapta projesini ücretsiz tamamlıyoruz” dedi. 3 yıllık süreçte danışmanlık hizmeti verdikleri müşterilerin ve firmaların yaklaşık 25 milyon liralık hibe kazanmalarına da vesile olduklarını söyleyen Koca, “Bazı başvuru yaptığımız projeler içinde örneğin 2.5 milyon liralık projeler de var. Bu projelerde örneğin 1 milyon liranın üzerinde hibe alıyorlar. Özellikle Akhisar İhtisas OSB’de zeytin ve zeytinyağı üzerine kurmuş olduğumuz 3 yeni tesis var. Yani Akhisar OSB’de bugüne kadar 4 tane hibeyle proje yapıldı, bunun 3’ünü biz yaptık. Bizim öncelikli hedefimiz Aydın’da güvenilir olmaktır. İnsanların gözü kapalı bize gelmesini istiyoruz. Yani insanların güvenini kazanmak bizim için en önemli hedeftir. Hayal satmakla bir yere varılamaz. Hayal satmayacaksın ve gerçekçi olacaksın. Biz sadece bu işi yapıyoruz ve tek yaptığımız iş bu” dedi.

“İNSANLARI YATIRIMA TEŞVİK ETMELİYİZ”


Aydın’da ilk hibesini çıkarttıkları firmayla halen görüştüklerini söyleyen Koca, “Her konuda istendiği takdirde müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Müşterilerimizi farklı farklı hibe projelerine de yönlendiriyoruz. Yatırımcılarımızı, çantacılardan, üçkağıtçılardan ve hayal satıcılarından uzaklaştırmak istiyoruz. Yatırımcılardan sabit ücret alıyoruz. Proje başvuru bedeline istinaden belli bir yüzde alıyoruz ve herkese de aynı fiyatı veriyoruz. Bazı danışmanlık firmaları 20-100 bin lira gibi çok yüksek rakamlar veriyor. Bu tür yaklaşımlar insanları yatırım yapmaktan kaçırıyor ve soğutuyor. Devlet TKDK’da yüzde 55 ile yüzde 75 arasında, Tarım Bakanlığı da yüzde 50 net hibe veriyor. Sen bu hibeyi net olarak alıyorsun. Tarım Bakanlığı projeyi tamamladıktan bir ay sonra parayı yatırıyor. TKDK ve KOSGEB de aynı şekilde hemen yatırıyor. İnsanları yatırımdan soğutmanın bir anlamı yok. Teşvik olmamız gerekiyor. Aydın’a ne kadar çok kaliteli yatırım yapılırsa, Aydın ne kadar çok üretirse biz de o kadar çok ilerleriz. Bu işler karşılıklıdır ama menfaati de bu noktada ikinci planda tutmamız lazım. Biz firmalarımızın hepsine alternatif sunuyoruz; yeter ki cebinden az para çıksın ve yatırım yapmadan önce bize sorsun” diye konuştu.

“DEVLETİN HELAL PARASINI KİMSEYE YEDİRMEYİZ”


“Biz bu işi Aydın’da yapıyoruz ve yerimiz bellidir” diyen Koca, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde de TKDK’da da listede adımız var. Bize başvuran yatırımcılara eğer işinin oluru yoksa bu konuda da doğruyu net olarak söyleriz ve nasıl olabileceğine de bakarız. Bazı insanlar devletten bedava para almak için üçkağıt peşinde de olabiliyor ama onu da yapamazlar. Biz devletimizin helal parasını kimseye yedirmeyiz. Aydın’daki TKDK’daki yetkililerin de tek amacı sadece Aydın’a yatırım yapılmasıdır. İnsanlara danışman gibi eşsiz bir şekilde Aydın’a yatırım yapılması için canhıraş çalışıyorlar ve ellerinden geleni yapıyorlar. Aydın’da ne yazık ki bazı yatırımcılar prosedürlerden çekiniyor ancak bizler de elimizden geldiğince insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Genelde yükü üzerimize almanın derdindeyiz. Biz evrak listesini tamamla gel tarzında değil her anlamda yardımcı oluyoruz. Yatırımcı yeter ki bize bir adım atsın, biz her şekilde üç adım atmaya hazırız. Başvuru aşamasından hibeyi aldıktan sonraki süreç dahil girişimci ve yatırımcıların yanındayız” dedi.

“AYDIN’IN ÇOK CİDDİ POTANSİYELİ VAR”


Tek amaçlarının Aydın’da danışmanlık konusunda 1 numara olmak olduğunu belirten Koca, “Aydın için çalışıyoruz ve Aydın’dayız. İzmir’de bir TARİŞ firmasına bu sene bir hibe çıkardık. Yine Manisa ve Antalya’da hibe çıkardığımız kuruluşlar var. İşimizi düzgün yaptığımız için diğer illerden de teklif geliyor ama önceliğimiz Aydın’dır. Ben çok il gezdim. Bugüne kadar gezdiğim iller arasında potansiyeli en yüksek olan iki il Aydın ile Manisa’dır. Aydın’da incir, kestane, künar, mantar, zeytin, soğuk hava deposu, meyve ve sebze işletmeleri var. Güneş enerjisi projelerine de çok müsait. Bunun yanında ciddi anlamda hayvancılık da yapılıyor. Yatırımcılarımızdan ricamız gelsinler bize ücretsiz danışsınlar, kendilerine anlatalım. Ciddi yatırımcılara kapımız ardına kadar açıktır. Bu noktada eğer şart ve imkanları uyuyorsa kimse firmalara da ön yargılı değil. Yeni tesis kurmak isteyenler, kapasiteyi artırıp ya da teknolojisini yenilemek isteyenler, makine ekipman ihtiyacı olanlar da bu hibelerden faydalanabilirler. Devlet zaten bu imkanları devlete hizmet edilmesi için veriyor. İstihdamın artması, katma değerli ürünlerin üretilmesi, yerel ve bölgesel kalkınmanın artması için devlet yatırımcıları bu desteklerle teşvik ediyor” diye konuştu.