Türk Kızılay Nazilli Şubesi, Başkan Mevlüt Günay ve Kızılay gönüllüleriyle birlikte bin 152 adet lavanta ve defne fidanı dağıttı. Nazilli Belediye Meydanındaki fidan dağıtım töreni öncesi Şube Başkanı Mevlüt Günay açıklama yaptı. Günay, Türk Kızılayı'nın 1868 yılında Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla kurulduğunu ve 1935 yılında ise Türk Kızılayı ismini aldığını ifade ederek, “11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor ‘Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ni kurdu. Cemiyet 1877 yılında 'Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti' adını aldı. 1923 yılında 'Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti' adını alan kuruluşun adı, 1935 yılında ise 'Türkiye Kızılay Cemiyeti' oldu. Kuruluşa 'Kızılay' adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi” ifadelerini kullandı.

“3 BİN 500 PERSONEL İLE 300 NOKTADA KAN BAĞIŞI ALINIYOR”


Türk Kızılayı'nın, 1868 yılından bu yana yürüttüğü insani faaliyet ve kampanyalarıyla milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştığını ifade eden Günay; “Türk Kızılay hayırsever milletimizin zekat bağışları ile yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaktadır. Genel nakdi bağış ile insani yardım faaliyetlerine destek sağlamakta, eğitim yardımları, özel eğitim sınıfları kurulmakta olup ihtiyaç sahibi öğrencilere nakdi veya ayni kırtasiye malzemeleri okul tefrişatı, gıda ve giyim malzemeleri vb. yardımları yapılmaktadır. Her zaman olduğu gibi necip milletimizin destekleri ile mazlum ve masumların sığınağı Türk Kızılayı olarak ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmaya devam edilecektir. Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü insani yardım kuruluşu olan ve 152 yılı geride bırakan Türk Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor. Bölgesinin en büyük, dünyanın ise sayılı insani yardım kuruluşlarından olan Türk Kızılay, Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun en aktif üyesi olmasının yanı sıra Federasyon Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor. 1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan ve 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği günden bugüne kan bağış oranını artıran Kızılay, ülke geneline yayılmış hizmet birimlerinde görevli yaklaşık 3 bin 500 personel ile 300 noktada kan bağışı alıyor. Her gün bin 500 hastanenin kan bileşeni ihtiyacını karşılayan Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacının tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedefliyor. İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için de 2013 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay iş birliğiyle “Türkök Projesi” yürütülüyor” diye konuştu.

BİOBANKALAR KURULDU


Koronavirüs ile mücadelede de etkili bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Başkan Günay, “Koronavirüs salgını döneminde İmmün Plazma Yöntemiyle Tedavide katkılar sağlayan Kızılay, bu tedavi yönteminin yaygınlaşması, toplumumuz tarafından benimsenmesi için çalışmalar yaptı. Kızılay, binlerce hastanın bağışlanan immün plazmalarla iyileşmesine katkı sağlarken yaşanabilecek yeni salgın dalgalarına yönelik de biobankalar oluşturdu. Kurulduğu ilk günden bu yana bilgi, deneyim ve operasyonel güç bakımından kendini donatan, insani yardım serüveninde baş aktör olarak yer alan Türk Kızılay’ın, bugün 9 Bölge Afet Yönetim Merkezi, 19 Yerel Afet Yönetim Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti, yüzbinlere acil barınma ve beslenme imkanı verebilecek kapasitesi bulunuyor” dedi.