Kruvaziyer sektörünün önde gelen iki firmasının yöneticileri, Tura Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Öner ile Karavan Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Gianluigi Baltazzi, kruvaziyer turizminin bu yıl kayıp olarak değerlendirilmesi gerektiği açıkladı.

“KRUVAZİYER TURİZMİ EYLÜL SONU HAREKETLENİR”


Kuşadası BTK Yönetim Kurulu Üyesi Özer Esenkaya moderatörlüğünde sosyal medya zoom üzerinden yapılan söyleşide, “Gemiler dünyadaki normalleşme adımlarının son ayağı olur” görüşü dile getirildi. Öner ile Baltazi, “Kruvaziyer turizmi eylül sonu hareketlenir. Türkiye’ye planlı gemi gelmez. Bu yıl gelecek olan tekil gemiler herhangi bir sorun yaşanmadan geri dönerse, gelecek yıl için büyük bir reklam fırsatı yakalanmış olur” görüşünde birleşti.

İSİMLER ZARAR GÖRMEDİ


Karavan Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Gianluigi Baltazzi, kruvaziyer devlerinin Türkiye ile Yunanistan’ı birlikte değerlendirdiğini söyledi. Kruvaziyer için bunun bir avantaj olduğunu belirten Baltazzi, “Yunanistan adaları olmadan Türkiye’nin kruvaziyerleri çekmesi çok zor, aynı şekilde bu Yunanistan için de geçerli. Destinasyon olarak Türkiye ve Yunanistan isimleri kirlenmedi. Çok zarar görmedi. Bu nedenle kruvaziyer gemilerinin birine gelmesi, diğerine de yöneleceği anlamı taşıyor” diyerek pandemi sonrasındaki normalleşmenin son ayağının kruvaziyer gemilerinin harekete geçmesi olduğunu aktardı.
Baltazzi, “Süreç böyle devam ederse Temmuz sonunda kruvaziyer turizmi deneme turlarıyla başlar. Belki eylül ve sonrası birkaç gemi ülkemiz limanlarına gelebilir. Bu yıl seferler başlarsa, önümüzdeki yıl için önemli adım olur. Gelen gemiler ve müşterileri herhangi bir sorun yaşanmadan ülkemizden ayrılırsa ve bu durum müşteriye anlatılabilirse yüzbinlerce dolar değerinde olumlu reklam olur” ifadeleriyle ikinci dalganın olması halinde önümüzdeki yı lın da yok sayılması gerektiğini söyledi.

2021 YILINDAN BEKLENTİLER DEĞİŞEBİLİR


Tura Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Öner de, pandemi sürecinde gemilerin karantinaya alındığını ve dünyada koronavirüsün gemide daha fazla olduğu yönünde bir algı oluştuğunu, gemi firmalarının bu algıyı yıkmak için arayışta olduğunu vurguladı. Öner, gidilecek limanlar için, “Hijyen var mı? Gemi yolcuları karada başka insanlarla aynı ortamda bulunacak, temas kuracak mı? Rehbersiz tur yapmak mümkün mü? Covid-19 kan testleri yapılabiliyor mu?” gibi onlarca soruya yanıt aradıklarını söyledi.
Covid-19 aşısının bulunmaması halinde 2021 yılının da beklendiği gibi geçmeyeceğini ifade eden Öner, “Özellikle Amerika firmaları gemilerini bir anda turlara çıkarmayacaklar. Bir gemi tura çıkacak. Rastlanan problemler, engeller belirlenecek. Hangi destinasyonların listeden çıkarılması, hangilerinin eklenmesine karar verilecek. Tökezledikçe düzelecek, doğrulacaklar, başarılı oldukça diğer gemilerini devreye sokacaklar. Bu nedenle 2021 yılı da sıkıntılı görünüyor. Başka bir pandemi veya küresel ikinci dalga olmazsa tam toparlanma 2022’de sağlanır. Aşı bulunursa sektör 15 günde eski haline döner” diyerek bu yıl planlı sefer beklemediklerini, programsız gelecek 3-5 geminin bile Türk limanları için olumlu puan olacağını, umutları kaybetmemek gerektiğini aktardı.