Kuşadası Belediyesi’nce teklif edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca UNESCO’ya sunulan ve yapılan değerlendirmeyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan tarihi Güvercinada Kalesi’nin Tüllüşahları açmaya başladı.
IUCN’in Tehlike Kategorisinde “CR” (Çok Tehlikede) olarak belirlenen Tüllüşahlarla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tür Koruma Eylem Planı çalışmaları; Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü, ADÜ Biyoloji Bölümü, Yaylaköy ve Soğucak Muhtarlıkları ve EKODOSD işbirliğiyle devam ettiriliyor.

YOL HARİTASI BELİRLENDİ


Kuşadası Belediyesi tarafından etrafı çitle çevrilen Tüllüşah Deneme Parseli'ndeki bilimsel çalışmalar ADÜ Biyoloji Bölümü tarafından yapılıyor. Aynı alanda bilim insanları tarafından önerilen peyzaj çalışmalarının, Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay’ın başkanlığında yapılan toplantıya katılan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürü Özcan Mersin, ADÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Kırmacı, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü bir yol haritası belirlemişti.

KORUMA ÇALIŞMALARI YAPILIYOR


Öte yandan Kuşadası Belediyesi-EKODOSD iş birliğiyle, Tüllüşahların alan tespitleri gerçekleştirildi ve hassas, tehdit altında bulunan arazilerle ilgili Başkan Ömer Günel ile bir toplantı yapıldı. Tehdit altında bulunan Tüllüşahların korunmasına yönelik belediyenin ilgili birimleri planlama çalışmalarına başladı. Kamu kurumları, yerel yönetim, üniversite, muhtarlıklar ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle, Dünyada sadece bu bölgede yetişen ve CR yani çok tehlike altında bulunan bitkinin koruma çalışmaları yapılıyor. Bu tür iş birliğiyle yapılan çalışmaların doğal ve kültürel diğer zenginliklerin korunmasına örnek teşkil etmesi temenni ediliyor.