Koronavirüs salgınına yönelik dayanışma amacıyla Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi, 0 850 307 03 35 numaralı psikososyal destek hattını hizmete açtı. Aydın’daki gönüllü psikologların da desteklediği projeyle ilgili açıklama yapan Klinik Psikolog Samet Baş, Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini gösteren Covid-19 salgınının etkilerini toplumla paylaşmak ve dayanışma adına Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi’nin psikososyal destek hattını hizmete soktuğunu söyledi.

“ŞU ANA KADAR 24 ÇAĞRI GELDİ”


Türk Psikologlar Derneği’nin çalışmalarını gönüllüleri ile yürüttüğünü ve kar amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir dernek olduğunu söyleyen Baş, “Dernek uzman gönüllüleri bugüne dek birçok toplumsal olarak etkilendiğimiz olayda onların yanında yer almış ve destek olmuştur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteren Covid-19 salgınının etkilerini toplumumuzla paylaşmak ve dayanışma adına Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi olarak psikososyal destek hattını hizmete soktuk. Halihazırda birçok çalışmada yer almış olan Travma, Afet ve Kriz Birimi İzmir Grubu detaylı bir hazırlık süreci arkasından 16 Mayıs itibariyle telefonları karşılamaya başlamıştır. Şu ana kadar yaklaşık yedi saat uzmanlarımızla görüşme sağlanmış ve yirmi dört çağrı gelmiştir” dedi.

“GÖRÜŞMELER GİZLİLİK ESASIYLA YAPILIYOR”


Proje kapsamında gönüllü hizmet verildiğini söyleyen Baş, “Bu proje pandemi sürecinde sağlık çalışanları, sağlık çalışanlarının yakınları, korona virüsünden enfekte olan ya da risk taşıyan kişiler ve bu kişilerin yakınları, salgın nedeniyle kayıpları olan kişiler ve evde kalarak mücadeleye destek veren kişilere karşı hizmet verme amacıyla yürütülmektedir. Hattımızda çalışan tüm uzmanlarımız gönüllü hizmet vermektedir ve arayanlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Numaramız hafta içi beş gün ve Cumartesi günleri sabah saat 10:00 ile akşam 19:00 arasında aktif olarak çalışmaktadır. Gelen tüm aramalar tamamen gizlilik esasınca yapılmaktadır. Hattın işleyişi ise arayan vatandaşlarımız gönüllü uzmanlarımızla görüşmeleri sonucunda kendilerine gerekli bilgiler aktarılarak ön görüşme gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

“HATTIMIZI ARAYARAK BİZE ULAŞABİLİRLER”


Yardıma ihtiyaç duyan vatandaşları psikososyal destek hattını aramaya davet eden Baş, “Bu bir seans görüşmesinden daha çok bilgilendirme ve problemleri tespit etmek amacıyla yapılmaktadır. Uzmanımız gerek gördüğü takdirde arayan vatandaşlarımızı gönüllü diğer uzmanlarımıza yönlendirerek bireysel çevrimiçi (online) seans organize edilmesini sağlayarak görüşmelere başlamalarını sağlamaktadır. Projemizde yer alan uzmanlarımız farklı çalışma alanlarında yetişkin/çocuk/ergen konularında hizmet vermekte ve uzman yönlendirmelerimiz buna göre yapılmaktadır. Bu süreçte yardıma ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımız 0850 307 0335 numaralı hattımızı arayarak bize ulaşabilirler” dedi.