Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, ilçedeki çiftçilerin yaşadığı bazı sorunlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan taleplerine dönük beklentiler ve Suriye’den gelen ithal zeytinyağı sorunuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında, 2020 yılının diğer tüm kesimler için olduğu gibi çiftçiler için de çok kötü bir yıl olduğunu belirten Başkan Tuna, “ Koronavirüs salgınında normalde tarımın önemi daha çok öne çıkmışken, bir nevi tarımdan desteğin çekilmesiyle Aydın çiftçisi daha da cezalandırılıyor” dedi.

“İLAVE DESTEK SAĞLANMADI”


Halihazırda yaşanan bazı sorunlara ilişkin konuşan Başkan Tuna, “Çilek fiyatları hasat başladığında 2.5-3 lira bandındaydı. O ara koronavirüs salgını nedeniyle ihracat da yoktu. Çilek üreticimiz sıkıntılı. Sonradan fiyatlar yükseldi ama elde mahsul kalmadı. Havalar da yağışlı gidiyor. Geçen haftalarda aşırı sıcaklık vardı. Şu anda gece sıcaklıkları 9-10 dereceye kadar düştü. Bu nedenle de bitkiler strese girdi. Geçen haftalardaki sıcak havalardan dolayı dağlardaki zeytinler çiçekleri attı. Bu nedenle zeytin üreticisi de sıkıntılı. Çiftçiler için kötü bir yıl geçiyor. Ne yazık ki tüm Dünya için olduğu gibi 2020 yılı çiftçiler için de kötü gidiyor. Koronavirüs nedeniyle çiftçilere ilave bir destek sağlanmadı. Normal destekler devam ediyor. Çiftçi için bir paket açıklanmazken organik tarım desteklemelerinde düşüş yaşanmasıyla ilgili olarak çiftçiler çok tepkili. İyi tarım desteklemelerini bir seneliğine kaldırdılar. İlaç, gübre, mazotta aşırı artış var. Üreticilerimiz bu sorunlar nedeniyle çok muzdarip” diye konuştu.

“SURİYE’DEN GELEN ZEYTİNYAĞINA DUR DENİLMELİDİR”


Her yıl zeytinyağı desteklemelerinde düşüş yaşandığını söyleyen Tuna, “Önce dönümde 250 kilogramdı, şimdiyse bu 80 kilograma düştü. Oysa dönümde ortalama verim 250 kilogram zeytinyağının altına düşmez. Koronavirüs salgınında normalde tarımın önemi daha çok öne çıkmışken, bir nevi tarımdan desteği çekerek çiftçiyi cezalandırıyorlar” dedi. Suriye’den gelen ithal zeytinyağının bölgede üretilen zeytinyağının fiyatlarını da olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Tuna, “Bununla birlikte oradan gelen yağın değerleriyle bizim yağın değerleri tutmuyor. Suriye’den gelen zeytinyağıyla bizim burada üretilen zeytinyağını karıştırdıktan sonra ihraç ediyorlar. Aydın’a 2 yıldır ciddi oranda Suriye’den ithal zeytinyağı geliyor. Suriye’den ithal zeytinyağı devlet aracılığıyla yani Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle getiriliyor. Biz bununla ilgili sorunu Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye de ilettik. Kendisi bize bu zeytinyağının iç piyasaya girmediğini söyledi ancak hasat zamanı tanker tanker Suriye’den gelen ithal zeytinyağı bizim bu bölgedeki tüccarlara girdi. Devletimiz bir an önce bu konuda gereğini yapmalıdır” dedi.