Geçen yıla göre yüzde 5 oranında artarak, yaklaşık 13 bin dönüm tarım arazisine buğdayın ekildiği İncirliova'da hasat için biçerdöverler, tarlalarda çalışmaya başladı. Biçerdöverlerin çalışmasını, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı ve Genel Sekreter Serdar Yalçın denetledi.

HASAT 10 GÜN SÜRECEK


Denetimin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Kaykı, buğday veriminin geçmiş yıllara göre düşük olduğunu belirterek, "İlçemizde Kasım-Aralık aylarında ekimini yaptığımız buğdayımızda, hasada başladık. Hasat, yaklaşık 10 gün sürecek. Şimdiye kadar yaptığımız hasatta, verimde düşme olduğunu gördük. Geçmiş yıllarda bir dönüm alandan, 600 ile 700 kilogram arasında buğday alıyorduk. Aldığımız ürün bu yıl ise 350 ile 600 kilogram arasına geriledi. Bunda, geçtiğimiz günlerde hava sıcaklığının belli bir süreliğine 40 derecenin üzerine çıkması etkili oldu" dedi.

"KİLOSU 1 LİRA 80 KURUŞ OLMALI"


Buğday üreticisini verim düşüklüğünün yanı sıra fiyatın da memnun etmediğini dile getiren Başkan Kaykı, şunları kaydetti: "Hükümet, buğdayın kilogram taban fiyatını 1 lira 65 kuruş olarak açıkladı. Tüccar ise çiftçiden buğdayı 1 lira 50 kuruşa, 1 lira 55 kuruşa alıyor. Çiftçinin buğdaydan kar etmesi için kilosunu en az 1 lira 80 kuruşa satması lazım."

"DESTEKLEME YETERLİ DEĞİL"


Buğdayın tonuna devletin 100 lira destek verdiğine işaret eden Kaykı, "Buğdayın üretim maliyeti yüksek. Devlet, buğdayın kilosuna 10 kuruş destekleme vererek, çiftçiye üretimde yardımcı olmaya çalışıyor. Ama bu destekleme miktarı, yeterli değil. Buğdayda desteklemenin 3 kat artırılarak, 30 kuruşa çıkarılması lazım" ifadelerini kullandı. Koronavirüs salgınının, insan hayatı için gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterdiğini belirten Kaykı, temel ihtiyaç maddelerinden birisi olan ekmeğin yapımında gerekli olan buğdayın üretimi için devletin çiftçileri daha fazla teşvik etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.