Merhum Menderes'in başbakanlık yaptığı dönemde kullandığı makam aracı 1960 askeri darbesinden sonra Gazi Üniversitesi'nin deposuna kaldırıldı. 1958 model 'Buick Roadmaster' marka araç, özenle bakımı yapıldıktan sonra Menderes'in memleketi Aydın'a getirildi.
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, 5 ay önce teslim aldığı araçla şehir turu atarken, makam aracı 59 yıl sonra Aydın sokaklarında yeniden görüldü. Vali Köşger'i merhum Menderes'in klasik makam aracıyla tur atarken görenler ise hem şaşırmış, hem de duygulanmıştı. Menderes'in mirası makam aracı, Aydın Valiliği'nin konağındaki garajda özel olarak korunuyor.

TÜM PARÇALARI ORİJİNAL


Vali Köşger, manevi değeri çok yüksek olan otomobili çok iyi koşullarda muhafaza ettiklerini belirterek, "Rahmetli Başvekilimiz Aydın'ın medarı iftiharı Adnan Menderes'in Başbakan iken kullandığı makam aracı, 1960 ihtilalinden sonra ilk defa Aydın sokaklarına çıktı. 1958 model 8 silindirli, 300 beygir gücünde, 3 bin motor, otomatik cam ve ısıtmalı koltuklu makam arabasının birçok parçası orijinal. Amerika'dan parçalar temin edilerek bir bakımdan geçirildi. Çalışır vaziyette aldık. Şu anda bu aracı konağımızda muhafaza ediyoruz" dedi. Vali Köşger, tarihin izlerini taşıyan makam arabasının, Çakırbeyli Mahallesinde yaptırılan Menderes'in yaşamının yansıtılacağı 'Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'nde özel cam alanda sergileneceğini ifade etti.