Kahvehaneler çeşitli önlemlerle açılırken Karacasu’da ilk gün karton bardakla hizmet veren kahvehanelerin genelgenin ardından eski sisteme geri döneceği bilgisi verildi.
Tüm yurtta olduğu gibi Karacasu’daki kahvehaneciler de hizmet vermeye başlarken maliyetler esnafı kara kara düşündürüyor. Kahvehaneciler yıllardır hizmet verdikleri müşterilerine kavuştukları için memnun olsalar da yeni dönemin sınırlamalarına uyum sağlamaya çalışıyor. Maskeleri takıp eldivenlerini giyip hizmet veren kahvehaneciler sosyal mesafe önlemleri sebebiyle aynı anda sınırlı sayıda müşteriye hizmet verebiliyor. Bu sebeple gelirin azaldığı ifade edilirken karton bardak uygulaması sebebiyle maliyetin artacağı kaydedilmişti. Normal zamanlarda bile yüksek dükkan kiraları sebebiyle dertli olan esnaflar gelecek güzel günleri dört gözle bekliyor.

İLK GÜN KARTON BARDAK


Karacasu’da önce aynı masada 4 müşterinin oturabileceği ifade edilirken bu sayı daha sonra 2’ye düşürüldü. Karton bardağa normal ince belli bardağa göre yüzde 50 daha fazla çay doldurulabilirken çayın 1,5 liradan, kahvenin ise 2 liradan satıldığı bilgisi verildi. İçerisinde 3 bin tane bardak bulunan bir koli bardağın fiyatının 160 liradan 200 liraya çıktığı öğrenirken esnaflar daha fazla artış olması halinde bunun maliyetleri zorlayacağını ve tedarikte sıkıntı yaşanabileceğini ifade etti. Bazı kahvehaneciler karton bardağın maliyete çok etkisi olmayacağını söylerken bazıları da maliyet oluşturacağını dile getirdi. Öte yandan ilk gün karton bardakla hizmet verilirken kıraathanelerle ilgili alınması gereken önlemler genelgesinin yayımlamasının ardından Karacasu’da da eskiden olduğu gibi cam bardakla hizmet verileceği bilgisi verildi.

"BİR ANDA ESKİSİ GİBİ OLMAZ"


Uzun yıllardır ilçede kahvehanecilik yapan Rıfat Öztürk, “Yeni dönemle çok fazla müşteri alamıyoruz. Çay ocağı gibi olduk. Oyun da oynanamıyor. Yeni süreç sıkıntılı, çünkü kira bedelleri yüksek. Eski müşteri zaten yok. 60 santim arayla dışarı sandalye ve 1,5 metre arayla masa attık. Masalara ikişer kişi oturtuyoruz. Yani ben dışarı 12, içeri 12 kişi oturtabiliyorum. 24 kişiye hizmet veriyorum. Bir anda eskisi gibi olmayacak. Maliyetler kurtarmaz. Sen tüm önlemleri alsan da müşteri de alışkanlıklarını hemen bırakamıyor” dedi.

“ESNAFIN YÜZÜ GÜLSÜN”


Öztürk, “Bardaklar, tahta kaşık, kapalı şeker maliyeti arttırıyor. Bir kartonda 3 bin adet bardak oluyor. 200 liraya aldık. Bize bardak başına 15 kuruş gibi bir maliyet artışı var. Bardak yıkanmayacağı için su parasından kurtuluyoruz. Bizim asıl sıkıntımız fazla müşteri alamamamız. Normalleşmeye kadar devam edeceğiz. Yine de açıldığımız için memnunuz. İnşallah iyi olur. Bir an önce bitsin. Her şey normale dönsün, esnafın yüzü gülsün. Vergiler gibi birçok gider var” dedi.

15 GÜN SONRA AÇILSA DAHA İYİ OLURDU


Dedeoluk Kıraathanesi sahibi Servet Dedeoluk ise, “Çalışmadığımız dönemde de işçilerimizin maaşını ödüyorduk. En azından o maliyeti çıkarabiliriz gözüyle bakıyoruz. Karton bardak maliyeti elbette arttırır. İnce belli bardakları biz 100 derecede yıkıyorduk. Bu yüzden ince belli cam bardak uygulaması devam etmeli. Oyun yasağı olması ve kapanış saati uygulaması ve yaş sınırlamasının olması başlı başına sıkıntı. Müşteri kitlesi azalıyor bu da geliri azaltıyor. İnsanlar kahvehanelerin kapalı olduğu dönemlerde kendi çarelerini üretmiş. Her dükkan kendi çay düzenini zaten kurmuş. Bize ihtiyaç kalmamış gibi gözüküyor. Ayrıca bugün 90 yaşında bir amca geldi mekana. Adam evinde bunalmış. Tek başına yaşıyor. Dokunsan ağlayacak. Bu adama mekanı nasıl terk et diyeceğiz? O an adama laf anlatmaya çalışırken emniyet gelse ben de ceza yiyeceğim. Bu kadar yaşlı insanın algılama düzeyi de düşüyor, nasıl anlatacaksın?” ifadelerini kullandı

MAÇ YAYINLARI NE OLACAK?


Maç yayın saatleri konusunda da kapanış saatlerinin sıkıntı doğuracağını dile getiren Dedeoluk, “Mesela ben yıllardır maç yayınlayan bir işletmeyim. 12 Haziran’da saat akşam 10.00’da maç yayını var ama kapanış saati de 10.00. Bu da bir anormallik. Masada kaç kişi oturacağı konusunda da bir bilgilendirme yapılmadı. Sadece sandalyeler arasında 60 santim olması gerektiği söylendi. Mekanlar canlansın, insanlar canlansın isteniyor. Ama mekanların para kazanmasını sağlayacak alanlar kapatılmış durumda. Mekanların müşteriye hitap ettiği alanlar kısıtlanıyor ama mekanları açıyorsun. Burada sıkıntı var. Ben en az 15 gün erken açıldığını düşünüyorum. 15 gün sonra daha rahat bir şekilde açılabilirdi. 2 hafta daha beklenebilirdi. Yasaklar biraz daha hafifletilip ondan sonra mekanları açılması daha iyi olurdu" diye konuştu.

“PARA KAZANMAMIZ ÇOK ZOR”


Bir başka kahvehane işletmecisi Ümit Sancak ise, “Şu anki şartlarda para kazanmamız çok zor. Nasıl gidecek bilmiyoruz. Maliyetler arttı. Şu an açmamızın hiçbir karı yok. Her şeyde maliyetler arttı. Mekanı istediğimiz gibi kullanamıyoruz. En yakın zamanda yetkililerden bir çare bekliyoruz. Gelen bildirilerde şartlar ağır. Kahvecilerin ayakta durması çok zor” ifadelerini kullandı.

MEMNUN OLAN DA VAR


Gümüş Kahvehanesi işletmecisi Mustafa Gümüş de, “Açılmasından dolayı memnunuz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Maliyetler arttı ama kaldırılamayacak düzeyde değil. Çayı 1,5 liradan veriyoruz. Bizim şikayetçi olacak bir durumumuz yok. Kiraları çıkarmamak gibi bir şey yok. Masalara oturma konusunda önce 4 olduğu söylenmiş daha sonra 2 olmuştu ama az önce Emniyetten gelip sayının 3’e çıkarıldığı bilgisi verildi. Allah bir daha böyle günleri yaşatmasın” dedi.