Pandemi sonrası ile birlikte değil öncesinde de berber ve kuaförlerin hijyen kurallarına dikkat ettiğini dile getiren Çetindoğan, “Berber ve kuaför esnafıyla ilgili birkaç internet sitesi ve gazetede çıkan haberler, ‘Berbere ya da kuaföre gitmeyin’ şeklindeki söylemler hem esnafımızı, hem bizi üzmekle birlikte Aydın halkını da endişelendirmiştir. Bütün berber ve kuaförlerimiz sadece pandemi sonrası değil öncesinde de hijyen kurallarına dikkat ediyordu zaten. Kullanılan bütün malzemeler makas, fırça ve taraklarımız her daim sterilize ediliyordu. Salgın öncesinde gittiğiniz bir kuaför salonunda bir manikür setinin steril hale getirilmeden kullanıldığı olmamıştır çünkü bu mesleği yapanların iş ve temizlik anlayışına karşı bir durumdur. Hijyen kurallarına uyulduğunu, her müşteriden sonra temizlik kurallarına uyulduğunu, kullan at malzemeler kullanıldığını ve sosyal mesafe kurallarına da uyulduğunu defalarca anlattık ve göstermeye çalıştık” diye konuştu.

“HASTA OLACAKMIŞIZ ALGISI YARATMAYALIM”


Berber ve kuaförlerin iki ay boyunca kapalı kaldığını hatırlatan Çetindoğan, yanlış algı yaratılmaması uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Salonlarımız daha yeni açılmışken belki de işleyişi hiç bilmeyen birkaç kişinin, ‘Berber ve kuaförlere gitmeyin’ demesi ile doğal olarak bütün halk tedirgin oluyor ve akıllarında soru işareti oluşuyor. Peki bir de şöyle düşünelim, bu hastalık sadece berber ve kuaförlerden mi bulaşır? Gittiğimiz her yerde ve her koşulda kendimizi korumamız ve temizliğe dikkat etmemiz gerekmiyor mu, berbere değil de çarşıya çıkarsak hiç bir şey olmaz diye bir garantisi mi var bu işin? Ama burada bir kez daha dile getirmek istiyorum berber ve kuaföre gidince hasta olacakmışız algısı yaratmayalım lütfen.”

TESTLER NEGATİF ÇIKTI


Odalarına kayıtlı 500 üyenin olduğunu belirtip bu işi yapan ve bu işten ekmek yiyen yüzlerce insan olduğuna dikkat çeken Çetindoğan, “Kimsenin işi salgın öncesindeki dönem gibi değil, eskiden gün içerisinde ağırladığımız müşteri sayısının yarısına bile erişemiyoruz. Bu yüzden bu tür haberleri yapan arkadaşlarımız ve yetkililerden rica ediyoruz lütfen meslek dalları ile görüş bildirirken biraz daha düşünceli olalım. Ahilik kültüründen gelen ve bu kültürü benimsemiş olan teşkilatımız kültürel anlamda da, temizlik anlamında da en üst seviyededir. Zaten bununla ilgili ilçe kaymakamlıkları aracılığı ile ekipler oluşturuldu denetimler yapılıyor. Denetimler sonucu iş yerlerimizin yüzde 100’ünün kurallara, hijyene, sosyal mesafeye uyduğu gözlemlendi ve teşekkür aldık. Sağlık müdürlüğünce yapılan testler sonucu hiçbir üyemizde koronavirüse rastlanılmadığı tespit edilmiştir. Bizler de bu süreçte işin takipçisiyiz, yanlış uygulama ile karşılaşılırsa bizlere de bilgi verebilirler her zaman elimizden geleni yapmaya ve müdahaleye hazırız. Sevgili Aydın halkı size şunu söylemek istiyorum tam tersine berber ve kuaföre gitmemiz lazım çünkü hepimizin morale ihtiyacı var, morali de berber ve kuaförden buluruz” diye konuştu.