Azmiyle başarılı bir kadın girişimci olan Ongan, dünyaca ünlü Coca Cola firmasının promosyon siparişlerini alarak markasını dünyaya duyurdu. İstanbul'da eşinden 4 yıl önce ayrılan Ayça Ongan, kızıyla birlikte Aydın'a yerleşti. Mesleği olan bilişim ve e-ticaret alanlarında aradığı işi bulamayan Ongan, hobi olarak evde dikiş-nakış işleri yapmaya başladı. Ongan'ın iş hayatındaki kaderi, İçişleri Bakanlığı'nın sivil toplum kuruluşlarına yaptığı hibe desteğiyle Aydın Girişimci Kadınlar Derneği tarafından kurulan Arakne Atölyesi ile tanışmasıyla değişti. Arakne Atölyesi'nin siparişlerini ev eksenli çalışan diğer kadınlarla birlikte yapan Ongan, bir yıl sonra atölyeyi içerisinde bulunan dikiş makineleriyle birlikte devraldı. Ongan, girişimleri sonucunda dünyaca ünlü içecek markası Coca Cola'nın promosyon ürünlerinin siparişlerini alarak 'Arakne' markasını dünyaya duyurmayı başardı.

NANO MASKE ÜRETİYOR

Hobiyle başlayan başarı hikayesini Ses Gazetesi'ne anlatan Ongan, "Eşimden ayrıldıktan sonra İstanbul'dan memleketim Aydın'a geldim. İstanbul'da yaptığım bilişim ve e-ticaret işlerinde burada iş bulamadım. Bende hobi olarak dikiş nakış işleri yaparken Arakne Atölyesi ile tanıştım. Bir yıl atölye için ürünler yaptıktan sonra devredileceğini öğrenince atölyeyi aldım. İlk müşterimin Coca Cola olması çok önemliydi. Bu firmanın yaptırdığı promosyonlarda listenin başında ben varım. Firmanın bize yaptırdığı eşantiyon çantaların içerisinde firmamızın adını taşıyan özel etiket bastırdılar. Bunun dışında restoranlara masa örtüsü, minder, iş kıyafetlerine nakış baskı yapıyorum. Korona virüs döneminde nano maskelerin yapımına ağırlık verdim. Atölyemde şuan her türlü giyim ve aksesuar ürünü yapabilecek donanım var" diye konuştu.

KADINLAR HER İŞİ BAŞARIR


Atölyeyi büyüterek daha çok kadına istihdam sağlamayı hedefleyen Ongan, "Atölyede benim yanımda sabit bir kişi çalışıyor. Ayrıca ev eksenli parça başı yevmiye ile 5 kadına istihdam sağlıyorum. Atölyede üç tane overlok, 4 dikiş makinası var. KOSGEB'ten girişimci desteği aldım. Bu destekle elektronik dikiş makinası alacağım. Hedefim sektörde aranan bir marka olmayı hedefliyorum. Kadınlar belli yetenekleri olduğunu düşünüyorlarsa bir riski göze alacaklar. Ben göze aldım, şuan işimden çok memnunum. Kazancımla hem kızıma iyi bir gelecek hazırlıyorum, hem de kadınlara istihdam sağlıyorum" diye konuştu.