Koçarlı ilçesindeki Çakırbeyli Mahallesi'nde bulunan ve Merhum Başbakan Adnan Menderes'in Başbakanlık döneminde de sıklıkla gittiği ancak uzun süredir kapalı çiftliğinde 27 Mayıs 1960 darbesinin 60’ncı yılında Adnan Menderes yad edildi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan çiftliğin Merhum Adnan Menderes’in çocukluğundan siyasete adım attığı günlere kadar birçok anıyı barındırdığını belirterek, “27 Mayıs 1960 darbesinin 60’ıncı yılındayız. Başta Merhum Başbakan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyoruz. Şuan burada Adnan Menderes’in toprağındayız. Adnan Bey, 1899 yılında Aydın Güzelhisar Sarayiçi mahallesinde dayısı Sadık beyin evinde dünyaya geliyor. İlk önce Ali ismi veriliyor ama o genel olarak Adnan adını kullanıyor. Adnan bey İbrahim ve Tevhide hanımın ikinci çocukları, Hatice Melike adında bir ablası var. Adnan beyin hayatı hüzünlerle dolu. Bu kadar halkın içinde ve iç içe olan bir insanın yaşadığı hüznü de bilmemiz gerekiyor. Annesi ve babasını hiç tanımadığını hatıralarında belirtiyor. Hayal olarak ablasını hatırlıyor. Anne, baba ve ablasını hastalıktan kaybediyor” dedi.

ÇOCUKLUĞU BU EVDE GEÇTİ

Erdoğan, “Adnan bey, çocukluğunda Fitnat hanımla birlikte ev değiştiriyor. Okul dönemlerini İzmir’de geçiriyor. 11 yaşından itibaren yer aldığı çiftlik burası. Evlendiği, Berrin Menderes ile beraber yaşadığı yer bu çiftlik. Gençlikte vaktini bu çiftlikte geçiriyor. Siyaset hayatına Aydın’da başlıyor. 1935’te Aydın milletvekili oluyor. Serbest seçimleri, sanayi atılımlarını biliyoruz. Çiftliğindeki insani yönünü halkla birlikte bir arada beraber yaşadığını da bilmeliyiz. Çiftlikteki bu ev 1953’te tekrardan yapıldığı biliniyor” dedi.

ANILARINI YAD EDİYORUZ

Merhum Adnan Menderes’in idamından önce çiftliğine dönme hayali kurduğunu belirten Erdoğan, “Mehderes’in en son isteğinden biri olarak ‘Siyaset hayatına girdik. Ülke için önemli işler yaptık. Başımızdan çok badireler geçti. İnşallah buradan kurtulursak en çok görmek istediğim yer bu çiftlik ve Çine çayının kenarına oturup söğüt ağaçlarının altında dinlenmek istediğini ve o rüzgarın yüzüne vurup hissetmek istediğini söylüyor. Biz de bu çiftlikte onun anısını yad ediyoruz” diye konuştu.