11 Mayıs tarihinde berberlerin, güzellik merkezlerinin ve AVM’lerin açılmasıyla başlayan normalleşme adımlarının Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ile devam edeceğini söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, Aydın’ın koronavirüs öncesindeki eylem planlarını birebir uygulamasının il genelinde salgının yayılmasının önüne geçtiğini vurguladı. Aydın’ın birçok ile nazaran normalleşmeye büyük ölçüde hazır olduğunu belirten Milletvekili Posacı, “Koronavirüs ile mücadele sürecinde olduğu gibi normalleşmeye de el birliğiyle ve rehavete kapılmadan geçeceğimize canı yürekten inanıyorum. Aydınlı vatandaşlarımızdan ricam, yetkililerin açıkladığı kurallara harfiyen uymaya devam etmeleri ve rehavete kapılmamalarıdır” dedi.

“DİĞER İLLERE ÖRNEK OLDUK”

Koronavirüs salgınının gıda üretiminde ülkelerin kendine yeterlilik politikalarını daha çok öne çıkarmasına neden olduğunu belirten Posacı, “Salgın müddetince alınan tedbirlerle tarımsal üretim tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydınımızda da ara vermeden devam etti ve ediyor. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ile Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli de süreç dahilinde, Covid-19'un tarım ve hayvancılık üzerindeki etkileri, mevsimlik tarım işçilerine yönelik sağlık tedbirleri, tarım üretiminin seyri ve gıda arz güvenliği konusunda kararlı adımlar atılmasını sağladılar. Halihazırda yavaş yavaş normalleşme adımları da atılmaya başlandı. Geriye dönük bakıldığında Aydınımız virüse karşı mücadelede Aydın İl Pandemi Kurulu’nun kararlı tedbir ve uygulamalarıyla başarılı bir profil çizerek adeta diğer illere de örnek oldu” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE NADİR İLLER ARASINDAYIZ”

Aydın’da şu ana kadar gözlü test dahil 12 bin test yapıldığını belirten Milletvekili Posacı, “Ne yazık ki Aydın’da 7 vatandaşımızı koronavirüs nedeniyle kaybettik.7 vatandaşımıza da Allah’tan rahmet yakınlarınaysa baş sağlığı diliyoruz. Aydın İl Sağlık Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre vefat eden hastalarımız ağırlıklı olarak 60 yaş üzeri ve kanser hastası. Salgın müddetince başlangıçtan bu yana eldeki bilgilere göre 165 civarında pozitif vakamız oldu ve 140 üzerindeyse iyileşen vakamız var. Aydın olarak yüzde 100 civarında filyasyon yapılan bir il olmakla birlikte bu alanda Türkiye’de de ilk sıralarda olmamız, salgına karşı mücadele konusunda hakikaten sevindirici bir durumdur. Ayrıca hemadsorbsiyon ile immün plazma tedavisini aynı anda yapabilen çok nadir iller arasındayız. Koronavirüs öncesi eylem planlarını aynen uygulayan nadir il olmamız salgına karşı mücadelede elimizi güçlendirdi” dedi.