Aydın'daki JES’lerin çevreye zararlarının olup olmadığıyla birlikte etkilerini, kapsamlı bir araştırmayla açığa çıkartacağı ileri sürülen ve halihazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğiyle devam eden ‘Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi’nin sponsorluğunu, aynı zamanda Aydın’daki JES yatırımlarına kredi desteği sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın üstlenmesi, bazı eleştirileri de beraberinde getirdi.

“CAMBAZA BAK OYUNU OYNUYORLAR”

Geçtiğimiz yıl, Germencik ve İncirliova bölgelerinde kurulması planlanan 3 yeni santral yatırımı için ilgili firmaya 60 milyon dolarlık kredi desteği sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın sponsorluğunda, İzmir ve Manisa ile birlikte Aydın’ı da kapsayan ‘Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi’ni eleştiren CHP Aydın Milletvekili Bülbül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Cambaza bak oyunu oynuyorlar” dedi. Milletvekili Bülbül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bakanlığın Jeotermal Enerji Santralleri’nin (JES) çevresel zararlara yol açılıp açılmadığıyla ilgili araştırma projesi için aynı zamanda JES’lere sermaye sağlayıp kredi veren bankayla işbirliği yapmasını Aydın’a ihanet olarak nitelendirirken, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, konuyla ilgili TBMM’ye sunduğu yazılı önergeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın abuk sabuk bir cevap verdiğini belirtti.

“BAKANLIK AYDIN’A İHANET EDİYOR”

Aydın’da JES yatırımlarına sermaye sağlayıp kredi veren Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında, jeotermal etkileri araştırmak için yapılan işbirliğini eleştiren Milletvekili Bülbül, “Bu konuyu Çevre ve Şehircilik Genel Müdürlüğü’ne de sormuştum. Açıkçası akıl alır gibi değil. Hal böyleyken bizim bu konudaki araştırma önergesi taleplerimiz de TBMM’de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddediliyor. Ayrıca bu araştırmayı yapan ve raporu yazacak olan yetkililere de sorduğum soru üzerine verilen cevapta, JES’lerin insan sağlığıyla ilgili etkileşimleri ‘Bizim konumuz değil’ diye cevaplanmıştı. Açıkçası milleti kandırıyorlar ve cambaza bak oyunu oynuyorlar. Parayı veren, yatırımı yaptıran ve JES’lerin sermayesini karşılayanlar, havanın, suyun ve toprağın zehirlendiği raporunu objektif ve tarafsız olarak sunabilir mi? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, JES’lere sermaye sağlayıp kredi veren bankayla işbirliği yaparak Aydın’a ihanet ediyor. Bu Banka kendi sermayesini mi koruyacak ve vatandaşın lehine mi çalışacak? Bu işbirliği çevreye doğaya ihanet işbirliğidir” diye konuştu.

“RAPOR HALEN AÇIKLANMADI”

Öte yandan Şubat 2019’da projeye dair sözleşme imzalanarak anlaşma sağlanan Stantec Mühendislik ve Müşavirlik Ltd. Şti.’nin 1 yıl süreyle devam eden proje ile ilgili çalışmaları tamamlamasının ardından geçtiğimiz Mart ayında açıklayacağı rapor, halen kamuoyunun bilgisine sunulmadı. Edinilen bilgilere göre, araştırmayı yürüten firmanın Haziran-Temmuz ayları dolaylarında söz konusu raporu kamuoyunun bilgisine sunacağı öğrenilirken, daha önce TBMM’de yapılan toplantıda da bakanlık ile banka arasındaki işbirliğinden duyulan rahatsızlığı firma yetkililerine ileten ve meclise yazılı önerge sunan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sıkıntıyı birkaç kez gündeme getirdim. Bu konuda TBMM’de yapılan toplantıda da bunu belirttim. Benim bu konudaki soru önergeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı abuk sabuk bir cevap verdi. Konunun takipçisiyiz, araştırmayı yürüten şirketle de konuşacağım” dedi.