AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, CHP İlçe Başkanı Cengiz Çumralı, MHP İlçe Başkanı Murat Uysal’ın katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İYİ Parti İlçe Başkanı Prof. Dr. Ali Küpelioğlu, “Başkanım 15 gün gibi bir süredir Jeotermal ile ilgili bir tepki var. Doğal olarak bunun dışında kalmak mümkün değil. Bununla ilgili olarak hepimizin görüşleri var. Biz ilçe başkanları olarak 19 Mayıs’ta bir araya geldik. Bir fikir alışverişi yapmak için. Tabii Jeotermal konusunda Aydın en deneyimli yer bu konuda biz de biz bize yeter, Karacasu bize yeter düşüncesiyle Jeotermalin tarıma olan etkilerini ve tabii burada Afrodisias gibi bir Dünya mirası var. Afrodisias üzerindeki etkisini hiçbirimiz bilemeyiz. Yani bir nesil geçtikten sonra belki ortaya çıkacak yani 25-30 yıllık bir süre sonra belki etkiler ortaya çıkacak. O konuda burada değişik kaynaklardan araştırma yapıyorlar mermer ve taş üzerine etkisi diye bir araştırma yapıyorlar. Tabi biz kendi aramızdaki toplantıda Karacasu’ya yarardan çok sıkıntı getireceği konusunda görüş birliğine varmıştık. O nedenle de sizi ziyaret edelim dedik. Karacasu ve medyanında beklentisi buydu. Bu konuda fikir alışverişinde bulunalım istedik” dedi.

İNAL: İLÇEYE ZARAR VERECEK HER ŞEYE KARŞIYIM"

Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, “Başkanım Karacasu’ya, Afrodisias’a, tarıma zarar verecek jeotermal, termik veya termal her ne olursa olsun ben de hepsine karşıyım. Ama biz Jeotermale karşıyız deyipte piyasaya çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Niye diye soracak olursanız; Öncelikle bizim bunu bir araştırıp bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Jeotermal nedir? Termik Santral nedir? Termal nedir? Zararları nelerdir? Faydaları nelerdir? Zararı var mı? Yok mu? Ne şekilde zararı var? Eğer bunlara cevap verebilirsek daha doğru kararlar vermiş oluruz” dedi.

KARACASU HAYALİNDEN BAHSETTİ

Jeotermal Elektrik Santralleri üzerine çalışmalarımda 15. ylını geçiren Karacasulu Jeoloji Mühendisi Murat Güvendi, teknik bilgileri verdikten sonra Karacasu’daki bir hayalinden söz etti. Güvendi, "Karacasu’dan ruhsat alan ilk kişilerden birisi benim. Çünkü benim Karacasulu olarak büyük bir hayalim vardı. Pamukkale’de kalan turist Selçuk’a kadar destinasyon olarak sadece gün içerisinde sadece 2 saat burada Afrodisias’ta oyalanmasın 2-3 gün kalsın. Buralarda bir Kültür Turizmi var. 60 yaş üzeri turist ağırlıyoruz. Pamukkale bunları nasıl tutuyor. Bir hamam kültürü var. Afrodisias’ta döneminde şehri tamamen ısıtabildikleri doğal jeotermal bir kaynakları ve düzenekleri var. ” dedi. Karacasu’da kurulacak herhangi bir santralden maddi geri dönüşünü sağlamanın çok zor olduğunu ifade eden Güvendi, “Çünkü Santral kurmak için ihtiyaç olunan su derecesi burada yok” ifadelerini kullandı.

İNAL SÖZÜ SERAYA GETİRDİ

Zeki İnal’ın termal seracılıktan bahsedelim demesi üzerine bu konuya değinen Güvendi, “Aydın Büyükşehir Belediyesinin bir Ata Tohumu projesi var. Bu projeyi hayata geçirmek için kullandıkları muhteşem güzellikte seraları mevcut, Bozdoğan tarafında. Hiç dikkatinizi çekti mi Seraların içerisinde ısıtma boruları var. Size bir sorum var. Serayı Kömürle mi ısıtsanız çevreye daha çok zarar verir? Termalle mi” diye sordu. Karacasu’da oturduğu mahallede kışın kömür dumanından geçilmediğini kaydeden Güvendi, “Ben evimin camını açamıyorum kışın. Bozdoğan’da da kömürle ısıtıyorlar çünkü mecburlar altyapı kaynakları yok. Jeoloji Mühendisi olarak 15 yıllık tecrübe sahibi olarak söylüyorum bu bölgede maksimum 50-60 derecelik sular var. Bunlar ne işe yarar? Şehri Isıtabilirsiniz, sera Isıtabilirsiniz. Bu bahsi geçen alanlardan biriside benim eski görev yaptığım şirkete aitti. Yaptığımız çalışmalarda bizde 50-60 derecelik Jeotermal aktivite verileri elde ettik. Dolayısıyla o dönem içerisinde hayalinde kurduğu işletmeyi hayata geçiremeyeceğini düşündüğü için ruhsatı iptal ettirdi. Bizim gibi burada birçok büyük jeotermal şirketlerinin Ruhsatları vardı. Hepsi düşürdüler ruhsatları. Çünkü biliyorlar ki burada termal aktivite onların istedikleri gibi harcadığını çok çabuk geriye alabileceği elektrik enerjisini üretmeye yönelik değil. Çok daha uzun sürelerde yatırım maliyetlerini çıkaracaklarını düşündükleri için bu bölgede yatırım yapma kararını iptal ettiler” dedi.

ATAEYMİR'DEKİ ALAN

Ataeymir’de sondaj için adı geçen arazilerde yeterli sıcaklık su bulunmadığını ifade eden Güvendi, “Taşını ayıklamaya kepçeler yetmez. gibi ÇED raporunda izni devlet kurumları veriyor. Belediye’nin burada dur yapamazsın ya da yapabilirsin demeye yetkisi yok. Şirketin kuyu için başvurdukları yer sit alanı içinde değil. Karacasu’da açılan veya açılacak kuyulardan jeotermal santral yapılması olasılığı çok büyük bir hayal gözüküyor” dedi. Toplantıda konuşan CHP’li Cengiz Çumralı da “Değerli Başkanlarım biz Karacasu’da dört mevsimi de çok rahat yaşıyoruz. Tarımı jeotermal ile yapmaya hiç gerek yok bizde. Bu toprakların bakirliği bozulmasın” dedi.