Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs salgını ile mücadelede Türkiye aldığı tedbirlerle önemli bir mesafe aldı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve ölüm sayıları her geçen gün azalırken normalleşme adımları da teker teker hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Aydın’da ilk olarak sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan iller arasından çıkartılırken seyahat kısıtlamasına da son verilmişti. Alınan tedbirler kapsamında ilde sokakta gezerken maske takma zorunluluğu getirilmişti.

4 GÜN UYGULANACAK

Salgınla mücadeleyi başarıyla tamamlamak amacıyla Türkiye genelinde arife gününden itibaren 4 boyunca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Daha önce sokağa çıkma kısıtlamasının içerisinde yer almayan Aydın’da da arife günü ve Ramazan Bayramı süresince sokağı çıkma yasağı olacak.

65 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERE İLK GÜN İZİN

Bayramın ilk günü olan 24 Mayıs Pazar günü, 65 yaş üzerindekiler sokağa çıkabilecek. Yine bayram öncesi memleketlerine gitme imkanın tanınan ve seyahat belgesi başvuruları onaylanan 65 yaş üstündeki vatandaşlar bayramı memleketlerinde geçirebilecek. Bayramda sokağa çıkmanın yasaklanması nedeniyle yaşlı vatandaşlar, bu bayramda sevdiklerine hasret kalacak.

MEZARLIKLARDA SESSİZLİK HAKİM

Bayramlarda komşularının kapılarını çalarak şeker ve bayram harçlığı toplayan çocuklar, bu yıl eski sevinçlerinden uzak kalacak. Arife gününden itibaren yoğunluk yaşanan mezarlıklarda bu yıl sessizlik hakim olacak. Belli yaşın üstündeki vatandaşların, özlemle dile getirdikleri ‘Nerede o eski bayramlar” sorusu bu yıl daha fazla bir anlam kazanacak.

İLK OLACAK

Evleri ziyaretlerin yanında birer tatil imkanı gibi görünen bayramda ziyaretlerin yerini bu yıl telefonla bayram tebrikleri alacak. Eski bayramlarda açılan baklavalar, yapılan börek, dolma, sarma gibi çeşitli ikramlar, bu yıl lezzetini buruk bayramlara bırakacak. Koronavirüs tüm alışkanlıkları değiştirdiği süreçte insanlar, ilk kez bir dini bayramı evlerinde geçirecek.