27 Mayıs Darbesi'nin ardından, 17 Eylül 1961 tarihinde asılarak idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in doğup büyüdüğü Aydın'da 3 yıl önce Vali olarak görev yapmaya başlayan Vali Yavuz Selim Köşger, ilk iş olarak merhum Menderes'in hatıralarını yaşatacak bir müze arayışına girdi. Koçarlı'ın Çakırbeyli mahallesinde bulunan Menderes ailesine ait konağın uygun koşullar oluşmaması nedeniyle başka bir yer bakan Vali Köşger, bir gazetecinin tavsiyesi üzerine gittiği, Rahmetli Menderes'in Yassıda’da hayalini kurduğu Çine Çayı kenarındaki yere hayran kaldı. Tarihi kalıntıların olduğu 90 dönümlük alanının mera vasfından çıkarılmasının ardından Vali Köşger'in cabası ve İçişleri Bakanlığı'nın desteğiyle sosyal yaşam alanlarının yer aldığı Türkiye'nin en görkemli Adnan Menderes Müzesi inşa edildi.

GEÇ KALINMIŞ BİR MÜZE

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi, Çine Çayı'nın ıslahı ve rekreasyon alanı ile birlikte entegre bir proje olma özelliği taşıdığını belirten Vali Yavuz Selim Köşger, “Aydın'da Çakırbeyli hudutları içerisinde kendi çiftliğine çok yakın bir mesafede kurduğumuz Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'nde Gazi Üniversitesi’nden getirilen makam aracı ile traktörü sergilenecek. Milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiş Başvekilimizin müzesinin yapılması çok geç kalmış bir durum. Kısa süre sonra açılışını gerçekleştireceğimiz müze ile ilimizin önemli bir eksiğini gidermiş olacağız” dedi.

YAŞAYAN BİR MÜZE OLACAK

Müze içerisinde, Adnan Menderes'in çocukluğuna dair objeler, siyasi hayatı ve öncesi, Aydın'daki yaşantısı, eğitim hayatı ve o dönemde çiftlikteki hayatıyla ilgili materyaller olacağını söyleyen Vali Köşger, “Yaşayan ve hikayesi olan bir müze olacak. Müzede Menderes’in siyasi hayatı ile ilgili materyallerin konulacağı kısım yer alacak. 1946 seçimleri ile ilgili materyaller, meşhur tahta seçim sandığı, o döneme ait fotoğraflar, Adnan Menderes'in kullandığı şahsi eşyalar konulacak. Yaptığı eserlerin de yer alacağı müzede dijital kısımlar da olacak. O döneme ait videolar, gazeteler yer alacak. Ülkeyi ne noktadan alıp nereye taşıdığına dair belgeler yer alacak. Ardından 1960 ihtilali, Yassıada'da yargılandıkları mahkemenin bir canlandırması ve orada tutuldukları o hücrelerin de canlandırması yer alacak. En son olarak da bir kule ve o kulede de Adnan Menderes'i idam ettikleri sehpa olacak. Merhum Adnan Menderes'in çok sevdiği Çine Çayı'nın kenarına söğüt ağaçları dikildi ve Adnan Menderes'in heykeli yapılacak. Bölgeye bir rekreasyon alanı oluşturulacak. Yapımı devam eden müzenin etrafında Aydın'ın doğal ürünlerinin satıldığı kısım da yer alacak. Mini Aydın adıyla oluşturulan alana da şehirdeki 22 antik kentin minyatürü yapılacak. Müzenin girişinde misafirleri Menderes'in bal mumundan yapılan heykeli karşılayacak” diye konuştu.