Aydın'ın turizm ilçesi Kuşadası'nın sahil bandı da olan Davutlar Mahallesi'nde üretilen ve üreticisinin adını taşıyan 'Zeynelağa' cinsi şeftali ile erkenci olarak adlandırılan İspanyol Şeftalisi 'Early fresh' cinslerinin hasadı 14 Mayıs çiftçiler gününde yapıldı. Davutlar’ın en büyük narenciye ve şeftali üreticisi Melek Çengel, ilk hasadın iç piyasaya verilmeden Rusya’ya ihraç edileceğini söyledi.

"TAMAMEN DAVUTLAR'A ÖZGÜ BİR ŞEFTALİ"


Büyükşehir yasasıyla birlikte mahalleye dönüşen Davutlar’da 25 bin dönüm alanda ülkenin en iyi şeftali üretimi yapılıyor. Yıllar önce babasının birçok şeftali türünün öne çıkan özelliklerini tek bir şeftalide topladığını söyleyen ve yılın ilk hasadını yaptıklarını söyleyen çiftçi Melek Çengel, “8 yıllık bir çalışma sonunda, tamamen Davutlar'a özgü, ülkemizin hatta dünyanın başka yerinde olmayan bir cins yetiştirildi. Üçten fazla türün aşılaması olan bu şeftalilere, ihracatçılar ve toptancılar ortaklaşa 'Zeynelağa' ismini verdi. Üretimi sınırlı olan erkenci bu cinsin de hasadını yaptık. Hasadı yapılan ilk ürünler ticari değeri yüksek olduğu için yurt dışına gidiyor. Koronavirüs hasadımızı olumsuz etkilemedi, ihracatçılardan da büyük talep var, umarım her şey istediğimiz gibi hep böyle gider" dedi.

"DAVUTLAR ŞEFTALİSİNE TALEP ÇOK"


Koronavirüs sonrası tarım ürünlerine büyük bir ilgi olduğunu söyleyen ihracatçı Ali Bülüç de, “Türkiye’de bu yılın ilk şeftali hasadı diyebiliriz. Rekolde geçtiğimiz yıldan daha iyi. İlk ürünler genelde ihracata gidecek. Fiyatlar geçtiğimiz yıldan yüzde on daha fazla. Bu özel türe oldukça fazla talep var. Bahçede kilosu 10 lira civarında. İlk hasatta yüksek tonajlar yok. Önümüzdeki hafta daha fazla üretim olur. Fiyatlar da 8-9 civarında seyreder. Arz talep meselesi. Eğer ihracat devam eder, sorun yaşanmazsa fiyatlar fazla inmez” diyerek herkese bereketli hasatlar diledi.