Her yıl 14 Mayıs’ta kutlanan Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Efeler Ziraat Odası yönetimi tarafından Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Törene, Efeler Ziraat Odası Meclis başkanı Mustafa Çıldır ve yöneticiler katıldı. Çelenk sunumunun ardından Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Dünya Çiftçiler Günü’nü koronavirüs önlemleri gölgesinde kutladıklarını söyledi.

"ÇİFTÇİMİZİN DESTEĞE İHTİYACI VAR"


Sembolik günde çiftçilerin ülke açısından önemine vurgulamaya çalıştıklarını belirten Kendirlioğlu, “Normal şartlarda çiftçilerimiz 365 gün çalışıyor. Onların günü olmaz diye düşünüyorum. Onların günü her gün. Çünkü onlar üretiyor. Ülkemizi, dünyamızı doyuruyor. Koronavirüs salgınından bu yana özellikle tarımın ne kadar önemli olduğunu, üretimin ne kadar önemli olduğunu net olarak dünyamız ve ülkemiz gördü. Çiftçilerimiz meslek grubu olarak sağlıkçılarla beraber en önde geliyor. Özellikle şunu belirtmekte yarar var; Üreticinin desteklenmesi gerektiğini söylüyoruz. Hele bu zor günlerde, çiftçimizin desteğe ihtiyacı var. Desteklerin zamanında yatırılmaya ihtiyacı var. Yoksa üretimle ilgili sıkıntılar olabilir diye düşünüyoruz. Artık gerek oteller, gerek işyerleri restoranlar, alışveriş merkezleri ve lokantalar çiftçilerimizin ürettiğini tüketen yerler. Buraların kapalı olması arz ve talepteki dengeyi maalesef bozmuş durumda. Üreticimiz bir önceki yıl gibi yine üretmeye devam ediyor. Satışla ilgili bazı sıkıntılar meydana geliyor” dedi.

“ÜRETİMİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI”


Pazarlarla ilgili alınan kararların hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Kendirlioğlu, şunları söyledi: “Aydın olarak düşündüğümüzde Salı ve Cumartesi pazarlarımız kapatıldı. Tabii bu sonuç itibarıyla sağlıkla ilgili bir karar. Bunu da saygıyla karşılıyoruz. Ancak insanlarımızın gıdaya, tüketmeye ihtiyacı var. Hayat devam ediyor. Hayat devam ederken de üreticilerimizin üretmesi gerekiyor. İlk sokağa çıkma yasağında insanlar ne cep telefonuna koştu, ne lüks tüketim mallarına koştu, ne altına akçeye koştu. Nereye koştu? Gıdaya koştu. Gıdanın ne kadar önemli olduğu, gıdayı üreten insanların yaptığı mesleğin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.”

“PAZARLARLA İLGİLİ SIKINTI ÇÖZÜLMELİ”


Gıda tedarikinde yaşanacak sıkıntının gelecek yılı etkileyeceğinin altını çizen Kendirlioğlu, “Market raflarındaki ürünler geçen yılın ürünleri. Bu ürünleri yerine koyamazsak önümüzdeki yıl büyük sıkıntılarla karşı karşıya gelebiliriz. Öyle bir durum var şu anda. Üreticimiz ‘kazanamıyorum’ diye feryat ediyor. Ama tüketicilerimiz de ‘çok pahalı yiyoruz’ diye feryat ediyor. Arada bir sıkıntı var. Bunun giderilmesi gerekiyor. Devletimizden ve belediyemizden bununla ilgili yardımlar talep ediyoruz. Bu kötü günlerin bir an önce geçmesini istiyoruz. Her türlü sektörde paket açıklandı ama tarımla ilgili net bir paket açıklanmadı. Hükümetimizden, devletimizden bu şekilde bir paket açıklanmasını talep ediyoruz. Çiftçilerimizin moral ve motivasyonu anlamında da bu çok önemli ve değer verdiğim bir konudur” diye konuştu. Celenk sunumunun ardından Başkan Kendirlioğlu ile yöneticiler, Işıklı ve Kadıköy’de çiftçi ziyareti yaptı. Törene, Efeler Ziraat Odası Meclis başkanı Mustafa Çıldır ve yöneticiler katıldı.