Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezinin kan stoklarının COVID-19 salgını sebebiyle tükendiğini belirten Mezkit, hastalık bulaşma korkusu ile vatandaşların kan bağışı yapmaktan çekindiğini ifade etti. Kan alımının steril şekilde yapıldığının altını çizen Mezkit, “Biz topladığımız kanların yüzde 90’ını gezici ekiplerde, fabrikalar, okullar, yurtlar ve askeri birliklerde topluyorduk. Ama şu anda mümkün olmadığı için sadece birkaç sabit merkezde ve izin alabildiğimiz meydanlarda kan bağışı topluyoruz. Hastalık bulaşma korkusu ile vatandaşlarımız kan bağışı yapmakta imtina etmektedir. Halbuki Kızılay merkezleri ve gezici ekipleri günde 2 defa dezenfekte edilmektedir. Sosyal mesafeye dikkat edilerek tek kullanımlık malzemeler ile hiçbir risk oluşturmayacak şekilde kan bağışları kabul edilmektedir” dedi.

94 HASTANEN KAN İHTİYACI KARŞILANIYOR

Manisa, İzmir, Aydın illerinde 94 hastanenin kan taleplerini karşılamak zorunda olduklarını dile getiren Mezkit, “Şu anda talasemi, lösemi hastalarının ve acil ameliyatların kan ihtiyacı devam etmektedir. 2005 yılından beri yürütmekte olduğumuz Güvenli Kan Temini Programı kapsamında hiçbir zaman stoklarımız bitmemişti. İlk defa kan stoklarımız bitmiştir. Hasta yakınları ne yazık ki kan bağışçı bulmak zorunda kalarak sıkıntı yaşamaktadırlar. Özellikle bu dönemde hepimizin birbirimize ihtiyacı olduğu zor günlerde Aydınlı bağışçılarımızdan kan bağışı yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

KAN BAĞIŞ NOKTALARI

Mezkit, “Aydın İçin Kan Bağışı yapma noktaları ve zamanı şu şekildedir: Efeler merkez ilçe: Hafta içi 09:00-23'30 arasında Aydın merkez PTT karşısı kan alma birimimiz her gün açıktır. Söke ilçesi hafta içi her gün gündüz vakitleri kan bağışı yapılabilmektedir. Nazilli ilçesinde ise haftaya pazartesi salı çarşamba günleri 16'30-23'30 belediye önünde kan bağışı yapılabilecektir. Aydınlı bağışçılarımıza şimdiye kadar gösterdikleri kan bağış hassasiyetlerini bugün de devam ettirmelerini ümit ediyor ve bekliyoruz” diyerek bağışçılara teşekkür ettiğini ifade etti.