Aydın’ın Söke ve Kuşadası ilçelerinde yaşayan endemik bir bitki türü olan “Tüylü Çan Çiçeği” (Campanula tomentosa) ilkbaharda güneş ışınlarının kuvvetlenmesiyle çiçek açarak doğada renk harmonisi sunmaya başladı. Tohumları, dik alüviyal yamaçlar, kaya çatlakları ve taş duvar aralarında çimlenen Tüylü Çan çiçekleri herdem yeşilliğiyle görenleri büyülüyor. Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı ortalarına kadar mavimsi-mor çiçekleri açan Tüylü Çan Çiçeği yeşil yaprakları ile duvar süsü gibi yüzeyleri ve mekanları renklendiriyor.

İZMİR’E KADAR YAYILIYOR

Kuşadası ilçesinde Milli Park içinde Kanyon mevkii, Söke İlçesinde Milli Park içinde Eskidoğanbey mevkii, Priene Antik Kentinde yaşama imkanı bulan Tüylü Çan Çiçeklerinin , koruma çalışmalarında tanıtım ve bilgilendirmeye verilen önemle farkındalık sağlanırken sayıları ve yayılış alanları genişledi. Nadide çiçek, Germencik ilçesi Ortaklar mahallesi İzmir il sınırına kadar popülasyonu yayılış gösteriyor.

KIRMIZI LİSTEDE

Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) hazırladığı Kırmızı Liste’ de “Hassas” kategorisinde yer alan endemik bitki, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Koparılması, sökülmesi ve tahrip edilmesi yasak olan bu bitkiye zarar verenlere 2020 yılındaki idari para cezası 73 bin 747 lira olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürlüğü tarafından, “Tüylü Çan Çiçeği Tür Koruma Eylem Planı” 2019 yılında hazırlanırken, eylem planında türün bugünkü durumu ve gelecekte nesillere aktarılması için yapılacak iş ve işlemler tanımlanıyor. Eylem Planı kitap halinde basılarak kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum örgütleriyle paylaşılmıştır.