Dernekler adına basın açıklaması yapan NBED Başkanı Ayşe Hişil Çinkıt, “Yazının Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı imzasıyla geldiğini söylediler. Nazilli Belediyesi engellilerin çelenk koyma töreni programını altüst etmiştir. Kendisini bu konudan dolayı esefle kınıyorum” dedi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yapılması gereken etkinler iptal oldu. Bu kapsamda 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle sadece çelenk koyma töreni yapılacak. Tören öncesi Kaymakamlıktan alınan izin dilekçesinde kriz yaşandığı ortaya çıktı. Nazilli Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ayşe Hişil Çinkıt, Engelsiz Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Ünlü, NBED dernek binasında konuyla alakalı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın toplantısında Başkanlar Çınkıt ve Ünlü, “NAZENDER sanki belediyenin bir derneğiymiş gibi böyle bir muamalede bulunuyorlar. Bundan sonra NBED, Engelsiz Engelliler Derneği’nin ve Otizm Aydın Temsilciliği’nin herhangi bir şekilde bizim dışımızda, bizim adımızı kullanarak dilekçe verilirse savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Çelenk törenine katılmayacağız” dedi.

“YELKOVAN’I ESEFLE KINIYORUZ”


Nazilli Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ayşe Hişil Çinkıt, Nazilli Belediyessi'nin engellilerin çelenk koyma töreni programlarını altüst ettiğini belirterek, esefle kınadığını ifade etti. Çınkıt, “Koronavirüs salgını nedeniyle 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda az katılımlı çelenk etkinliği yaparak, diğer etkinlikleri ileri tarihlere bırakıştık. 8 Mayıs Cuma günü Nazilli Kaymakamlığına çelenk töreni için dilekçe vermeye gittiğimde ilgili memur sizin dilekçeniz verildi. Kim verdi diye sorduğumda Nazilli Belediyesi verdi dedi. Belediye engelliler adına bir şey veremez. Çünkü bizimle herhangi bir çalışma yapmadılar ve bizim bilgimizde yok. Dernekler sivil toplum örgütü, belediyelerde kamu kurumudur. Kamu kurumları sadece STK’ları destekler. Yazıyı kimin yazdığını sorduğumla. Soner Yelkovan imzasıyla geldiğini söylediler. Soner Yelkovan engellilerin çelenk koyma töreni programımızı altüst etmiştir. Kendisini bu konuda esefle kınıyorum. Bu konudan NAZENDER Başkanı Tayfun Yazıcı’nın haberi varmış. Demek ki sadece engelli derneği olarak onları görüyorlar. NBED 1995 kurulduk. Yeni kurulan Engelli Engelsizler Derneğiyle kurulduğu günden bu yana güzel bir işbirliği içinde çalışıyoruz. Öte yandan Otistik Engellilerin temsilcisi Serdal beylede uyum içinde çalışıyoruz. Sıkıntı yaşamıyoruz. NAZENDER sanki belediyenin bir derneğiymiş gibi böyle bir muamelede bulunuyorlar. Benim engellilerimi ve diğer engellileri görmüyorlar, desteklemiyorlar. Hep beraber bu programı yapsak daha güzel olurdu. Bizim önümüzü kestiler. Bizim içimizde uhde olarak bıraktılar. Bize herhangi bilgi verilmedi. Ben Kaymakamlıkta öğrendim. Ahmet Ünlü ve Aysun Bademli Akçil’a sordum bilgileri olmadıklarını söylediler. Demek ki bunlar kendileri düzenliyorlar, bizi de ortada kukla gibi oynatacaklardı” dedi.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”


NAZENDER’e üye olan kişilerin bu dilekçeyle diğer dernekleri dışlamış olduğu gözüktüğünü iddia eden Engelsiz Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Ünlü, “Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Soner Yelkovan geçtiğimiz günlerde NAZENDER’e üye oldu. Düşünün ki yerel yönetimler sosyal hizmetlerdeki memur ve yöneticilerin NAZENDER’e üye olduklarını görüyoruz. Üye olan kişilerin bu dilekçeyle bizim dernekleri dışlamış olduğu gözüküyor. Zaten NAZENDER’in yönetim listesine bakarsanız denetim kurulu Belediye Sosyal İşler biriminin elemanlarından oluşuyor. Belediye her halükarda NAZENDER’in içinde. NAZENDER belediyenin derneği demeleri de bu yüzden olabilir. Ancak yaptıkları uygunsuz ve usulsüzdür. Bununla ilgili de ilgili müdürlüğü son sözümüzü söyledik. Bundan sonra NBED, Engelsiz Engelliler Derneği’nin ve Otizm Aydın Temsilciliği’nin herhangi bir şekilde bizim dışımızda, bizim adımızı kullanarak dilekçe verilirse savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Çelenk törenine katılmayacağız” ifadelerini kullandı.