İş alanı yetersizliği sebebiyle göç vermesi ile gündeme gelen Aydın'ın turizm ilçesi Karacasu’da kurulması planlanan 65 milyon dolar maliyetli tesiste, organik tarım seracılığı ve termal turizm alanında faaliyet gösterilecek. Sonbahar aylarında 50-60 derece gibi yeterli sıcaklık su aramalarına başlanacağı ve işletme tamamlandığında da bin 500 kişiye istihdam sağlamasının planlandığı bilgisi verildi. Organik tarım amaçlı sera tesisleri ile turizm alanında faaliyet gösterecek termal otel, kaplıca ve SPA merkezleri kurmak için çalışmalara başlandığı kaydedilirken, 65 milyon dolara mal olacak yatırımlar sonucu, yan sektörlerle beraber 5 bin kişiye yeni istihdam alanları oluşturulacağı kaydedildi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER


Kurulacak tesisler hakkında bilgi veren şirketin Genel Müdürü Enis Günay, “6 yıldır Karacasu’dayız. Araştırma geliştirme çalışmaları yaptık. Dedeler, Hacıhıdırlar ve Çamköy’de AR-GE seraları oluşturduk. Farklı ve katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz. Karacasu’da 3 noktada ruhsatları olan firmamız bölge jeolojisi ve jeotermal faaliyetleri hakkında oldukça bilgilidir. Firmamızın birincil hedefi ruhsatları bulunan bölgede tarımsal kalkınma projeleri hazırlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak organik tarıma yönelik entegre tesisler kurmayı planlıyoruz. Jeotermal sera faaliyetleri ile üretilecek organik sebzeler ile bölgede yetişmekte olan incir gibi meyveler, meyve ve sebze kurutma tesislerinde herhangi bir ilaç kullanmadan işlenerek katma değeri yüksek ürünler elde edeceğiz” dedi.

BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM


Günay “Ege bölgesinin nadide güzellikteki yerlerinden olmasına rağmen hak ettiği değeri bulamayan Karacasu’da kurulacak olan yerel işletmelerde bölge halkının göç etmeden, kendi kentlerinde kalarak çalışma imkanı bulmasını sağlayacaktır. Bu kapsamda toplam 65 milyon dolar yatırım hedefi ile kurulacak tesislerde bin 500 kişiye istihdam oluşturulması planlanmaktadır. Bölgede açılacak mesleki kurslar ile gençlerin özellikle örtü altı yetiştiriciliği ve turizm konularında eğitim almasıyla nitelikli eleman ihtiyacı Karacasu ve çevre köylerden sağlanacak” diye konuştu.

“EKOLOJİYE DUYARLIYIZ”


Tesisin yalnızca tarım yönelik değil, ilçedeki turizmi canlandırmak için termal otel, kaplıca ve SPA merkezlerinin kurulacağını belirten Günay, “Karacasu örtü altı tarıma kadar ekoturizm açısından da önemli kaynaklara barındırıyor. Bölgede dünyaca ünlü Afrodisias antik kenti gibi önemli tarihi yerleşim yerleri bulunan bölgenin turizm açısından maalesef hak ettiği yere gelememiş durumda. Planlarımız içindeki termal otel, kaplıca ve SPA merkezleri ile Karacasu turizmine katkı sağlamayı planlamaktayız. EG enerji tüm bu çalışmaları Aydın Valiliği, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde çevreye ve ekolojiye duyarlı bir şekilde yürütecektir” dedi.

“KARACASU’YA HAYRANIM”


50-60 derece su bulunması halinde termal bölge olacağını ifade eden Günay, “O zaman Avrupalıların ilgisi artıyor. Böyle yerler Avrupa’da İtalya ve Macaristan’da var. Hayranım Karacasu’ya. Tabiat olarak Almanya’nın bir parçası gibi Karacasu. Hatalar yapılmazsa Karacasu uçar. Denizse denize 1,5-2 saat mesafede. Tarihse Afrodisias işte burada. Afrodisias daha hak ettiği yere gelmedi. Daha yüzde 27’si çıkarılmış. Afrodisias Efes’ten daha büyük aslında. Afrodisias’ta gördüğüm heykelleri dünyanın hiçbir yerinde görmedim. Öyle heykeller var ki mesajlar veren heykeller bunlar. Öyle bir konumu var ki Karacasu’nun havası çok güzel. Çöküntü sebebiyle bir hava sirkülasyonu var. Nem az. Karadeniz’den bile güzel. Almanya’da kara orman denilen bir bölge var ben oraya benzetiyorum. Turizm tesisleri de o bölgededir” dedi.

ZEKİ İNAL'A TEŞEKKÜR


Dedeler, Çamköy, Hacıhıdırlar birer dönümlük AR-GE seraları kurduklarını ifade eden Günay, “3 yerde sıfır problemli 400-500 metrelik sondaj yaptık. 30-40 derecelik sular var. Değişik ürünler yetiştirmek istiyoruz. Zerdeçal ve Zencefil üreteceğiz mesela birinde. Kazanç olarak da güzel bunlar. Yosun mesela kozmetikte ve çeşitli yiyeceklerde kullanılıyor. Yönetmen olduğum için hayal dünyamız geniş. Farklı şeyler deneyeceğiz” dedi. Günay ayrıca ilçeyi ziyaretlerinde kendileriyle yakından ilgilenen Belediye Başkanı Zeki İnal'a teşekkür etti.

EV ISITMASI VE TARIM LİSESİ PROJELERİ


Eylül-Ekim aylarında çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Günay, “Kimsenin yapmadığı kadar bilimsel aramalar, ölçmeler yaptırdık. Dünya Bankasının iki tane danışman firması var. Bunların verdiği raporlar bankada da geçerli. Amerikalıları getirdik. İçerisinde Amerikalı profesörlerin görev yaptığı Jeolojika isimli şirket geldi ve burada jeotermal ısı vardır diye rapor verdiler. Derecesi belli değil ama var olduğunu kabul ettiler” dedi. Ayrıca jeotermal ısıyı Karacasu’daki evlerde de kullanabileceklerini ifade eden aynı zamanda Alman Orta Asya Kültür Derneğinin Başkanı olan Enis Günay, daha önce farklı yerlerde çeşitli alanlarda okullar kurduğu gibi Karacasu’da da bir tarım lisesi de kurmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

BUNGALOW EV PROJESİ HAZIRLANIYOR


65 milyon dolarlık projenin dışında görüşmelerini sürdürdükleri bir başka çalışmadan da bahseden Günay, “Dünyada sağlık turizmi güçleniyor. Almanya’dan örnek verirsek yapılan araştırmalara göre 3 milyon 100 bin yaşlının 1 milyon Euro’nun üzerinde parası var. 65 yaş üstündeki bu insanlar öncelikli olarak deniz-kum istemez. Bu insanlar ‘vücudum, sağlığım ne kazanır’ diye bakar. Önemli olan bu. Büyük oteller bitti artık. Onların şansı kalmadı. Bin kişilik otelde ne işimiz var. Bu konuda görüşmelerimiz var. Çok ciddi ve dünyada ses getirebilecek bir projemiz için çalışmalarımız sürüyor. 150 tane yamaç ve tepeliklerle bungalow evler yapacağız. Tarım arazilerini asla kullanmayacağız. Tabi malzemeden yapılmış birbirinin önünü kapatmayan bungalow evler yapacağız. Sosyal mesafe gözetilerek tasarlanacak bu evlerde kimseyle temas kurmadan zamanınızı geçirebilirsiniz. Her evin önünde 10-15 metrekarelik havuzlar olacak. Bunlar da termal su yani kaplıca havuzları. Büyük havuzların devri bitti. Bu insanlar kalıcı olarak buralara gelecek. Tabiatın içinde, termal su var. Bizim yetiştireceğimiz tabi, organik, bio sebzeler-meyveler onların hizmetinde olacak. İstediklerinde Didim’e Kuşadasına gidip geri gelecekler. Turizmin kralı bu artık. İnsanlar önce sağlık ve yeni yerler diyor. Ne kadar uzatırım ömrümü diye düşünüyor insanlar. Ülkeye faydası olacak dünyada ses getirecek bir proje olacak” ifadelerini kullandı.

"ATAEYMİR'DEKİ KONUYLA ALAKAMIZ YOK"


Karacasu’da tarım arazileri üzerine elektrik üretimi amacıyla jeotermal faaliyetlerin başlayacağına yönelik haberlerin kendi firmalarıyla ilgisi olmadığını kaydeden Günay, “Son dönemde sıkça gündeme gelen Afrodisias’a yakın konumdaki Ataeymir’de jeotermal faaliyetlerin başlayacağı ile ilgili haberlerin firmamızla ilgisi yoktur” dedi.