Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Altıntaş Mahallesi 107 sokakta Halk Kütüphanesi arkasındaki işyerinde organizasyon malzemeleri üretimi yapan Barış Uzun, yeni tip koronavirüs nedeniyle Türkiye’de vakalar görülmeye başlamasının ardından koruyucu özelliği olması nedeniyle siperlikli maske üretimine başladı. Özel siparişle Nazilli’de tek siperlik üreten firma olan Anka Organizasyon işletme sahibi Barış Uzun, bir üretimde aynı anda 23 adet, tam kapasite de çalışıldığında ise günde 500 adet siperlik üretebildiğini ifade etti. Şu ana kadar da en çok talebin 11 Mayıs'ta açılacak olan kuaför, berber ve güzellik merkezi gibi yerlerden geldiğini belirtti.

“SİPERLİKLER 5 LİRA”

Organizasyon sektörünün koronavirüsten dolayı alınan tedbirler nedeniyle en büyük darbeyi alan sektörlerden biri olduğunu dile getiren Barış Uzun, “Firmamızda genel olarak üretim yapıyoruz. 3D yazıcımızla da baskı işleri başta olmak üzere lazer çizimler ve 3D baskılarda yapıyoruz. Salgın tedbirleri kapsamıda koruyucu özelliği olması nedeniyle siperlikli maske üretmeye yaklaşık 45 gün önce başladık. Sektörümüzde kına, nişan ve düğün gibi özel günlerin işlerini yapıyoruz. Bu salgından dolayı berber, kuaför, düğün salonları ve bizler ağır darbe aldık. Bu sıkıntılı süreci nasıl atlatırız, bulaşmayı ne kadar azaltabiliriz düşüncesine girdik. Yaptığım araştırmalarım sonucunda lazer yazıcımla siperlik yapabileceğimi öğrendik. Her şeyi tamamladıktan sonra üretime başladım. Bir üretimde 23 adet siperlik üretiyoruz. Sürekli üretmiyor, sipariş üzerine üretiyoruz. Her bütçeye uygun olsun diye siperliklerimizi 5 liraya satıyoruz” dedi.

“ARTIK KENDİ İŞİMİ YAPMAK İSTİYORUM”

Amaçlarının siperlikten kar etmek olmadığını ifade eden Barış Uzun, “Asıl işimiz organizasyon. Bu salgından ülkemin bir an önce kurtulmasını ve bizim de asıl işimimize geri dönmemizi istiyorum. Nazilli’de siperlilk üreten sayılı firmalar arasındayız. Ama dediğim gibi, biz uzun süre bu işi yapmak istemiyoruz. Koronavirüs ile mücadele kapsamında kazer makinası olan arkadaşlarımızda siperlik yapmak isterse bu çizimleri kendileriyle paylaşırım. Onlarda üretim yapsınlar, maske yaygınlaşsın bir an önce bu salgını atlatalım. Hep beraber gülelim eğlenelim, düğünlerimizi, sünnetlerimizi yapalım, eski günlerimize kavulaşalım” dedi.

"ENTÜBASYON VE NUMUNE KABİNİ YAPMAYA HAZIRIZ"

Sağlık çalışanları için koruyucu ekipman üretmeye hazır olduklarını vurgulayan Uzun; "Bunun dışında entübasyon kabininden, biyolojik numune alma kabinine kadar yapabiliyorum. Fakat maliyetler çok yüksek olduğu için onların üretimine giremiyorum. Eğer destek gelirse onları da yaparım. Çünkü şuan hastanelerde sağlık çalışanlarının çalışmasını kolaylaştırması ve sağlıkları açısından özellikle koronavirüs şüphesi olan hastalar için entübasyon ve biyolojik numune alma kabinleri çok önemli. Hastanelerin talebi var ancak bütçeleri olmadığı için yapılamıyor. Entübasyon kabini 1500 liraya biyolojik numune kabini ise yaklaşık 5 bin liraya mal oluyor. Tofaş'ın yaptığı koruyucu ekipman üretimi şemalarına eritşim. Firma yetkilileri de sağlık çalışanlarının hayatlarını korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını istiyoruz. Bizim de tek hedefimiz bu" şeklindek konuştu.