Güçlü, hasadı yapılan kayısının ilk partinin Suudi Arabistan’a gönderildiğini söyledi.
Malatya’nın kurutmalık meşhur kayısısına Aydın’da üretilen ‘magador’ türü erkenci kayısı rakip oldu. Girişimci Ferhat Güçlü, inşaat sektöründe çalıştıktan sonra ortağı Umut Karaman’ın tavsiyesi ile 28 dönümlü arazi üzerine İspanya’dan getirttiği en erkenci tür olan kayısı fidelerini aşılayarak Umurlu’daki arazisine dikti. Bir yılda meyve veren ağaçlardan ilk hasatta 10 ton kayısı alındı. Kayısılar, kasalarla kamyona yüklenerek Suudi Arabistan’a gönderildi.

KALİBRESİ VE TADI FARKLI

Erkenci kayısı türünü alternatif ürün olarak meyve bahçesinde yetiştirmeye başladığını belirten üretici Ferhat Güçlü, “İnşaat sektöründe uzun yıllar çalıştıktan sonra tarım yapmaya karar verdim. Arazimi nasıl verimli kullanabilirim diye düşünürken İspanya’ya giderek erkenci tür kayısı türü olan Magador’u yetiştirmeye karar verdim. Bu kayısı türü ülkemizin iklimine ve toprağına uyum sağladı. Yaklaşık 28 dönümlük bir arazide kayısı yetiştiriyorum. Mayıs ayının ikinci haftasında hasada başladık. Erkenci kayısıların Türkiye’de yetişen türlerine göre kalibresi yüksek. Ağırlık ölçüleri 80 gram ile 100 gramı buluyor. Sarıdan kızıla dönen bir rengi var. Erkenci kayısının lezzeti de çok iyi” dedi.

YURTDIŞINA GÖNDERİLİYOR

Yaz mevsimin önemli tüketim meyvelerinden biri olan kayısının yurtdışı talebinin iyi olduğunu kaydeden Güçlü, "Erkenci kayısının satış problemi olmuyor. İç ve dış piyasada hemen alıcı buluyor. Bu kayısı piyasaya 7-12 lira arası fiyatla girdi. İlk hasat ürünleri Suudi Arabistan’a gönderdik. Kayısı ağaçlarının en verimli olduğu dönemin 6 ile 15 yaş arası. Biz ilk yılımızda 20 ton kayısı aldık. Kayısıdan bu yıldan itibaren önemli bir gelir elde edeceğimizi düşünüyorum. Kayısı üretimini 100 dönümlük alana çıkartacağım” diye konuştu. Güçlü, kayısı ile Aydın ekonomisine kazanç sağlarken 15 tarım işçisini istihdam ettiğini dile getirdi.