Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger katıldığı bir bölgesel televizyon programında, yapımında nihai sona gelinen Koçarlı’ya bağlı Çakırbeyli Mahallesi girişindeki Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin son durumuyla ilgili detaylı açıklamalar yaptı. Müzenin açılışını Coronavirüs salgınından önce 15 Mayıs’a yetiştirmeyi planladıklarını belirten Vali Köşger, açılışın devam eden salgın nedeniyle bir başka tarihe ertelendiğini belirtti. Yapımı bitme aşamasına gelen 90 dönüm alanda kurulu Adnan Menderes Müzesi’nin kompleks bir külliye tarzında olacağını söyleyen Vali Köşger, aynı zamanda yaşam alanı olarak Aydınlıların nefes alacağı müze alanında Aydın’ın tanıtımına katkı amaçlı ‘MiniaAydın’ çalışmasının hayata geçirileceğini belirtti.

“TÖRENDEN ÖNCE ZİYARETLERE AÇACAĞIZ”


Vali Köşger müzenin açılışıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Esasen 15 Mayıs’a yetiştirmeyi planlamıştık. Coronavirüsü çıkmadan önce bu tarihi belirlemiştik. 15 Mayıs’ın Türk Demokrasi Tarihi’nde çok önemli bir yeri var. 14 Mayıs 1950 Seçimleri’nin yapılmasının ardından 15 Mayıs 1950 Demokrat Parti’nin iktidara geldiği gündür. Dolayısıyla 15 Mayıs’a yetiştirip açmayı planlamıştık ve yetişecekti de. O anlamda bir çalışma sürdürüyorduk. Tabi bu bizim planımız üzerinde başka bir durum gelişti. Bununla birlikte bitirmiş olsak da herhangi bir tören yapma imkanı olmadığı için iş biraz daha sonraya sarkmış oldu. Ancak orada işler yolunda gidiyor. İnşallah Coronavirüsü salgınının memleketin üzerinden kalkıp gittiği zaman orayı açılışa hazır gele getireceğiz. Hatta belki bu törenlere serbestlik verilmeden önce de müzenin ziyarete açılması da mümkün hale gelecek” dedi.

“EKSİKLİĞİ GİDERİYORUZ”


“Burası sadece bir müze değil hikayesi olan bir müzedir” diyen Vali Köşger, “Yani başlı başına zaten Adnan Menderes, Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Demokrasisi için sembol bir isimdir. Onun adına şimdiye kadar bir müze yapılmamış olması bir eksiklikti. Bu eksikliği gideriyoruz. O anlamda Adnan Menderes’in adına izafeten bir müze yapılmış olması her türlü önemden daha önemli bir durum. Müze binasında mimari olarak Rahmetli Menderes’in dedesinin çiftlik evinde kullandığı ve Macar mimarlara yaptırdığı konağın dekonstrüksiyonunu yaptırıyoruz. Elimizde bir fotoğraf vardı, o fotoğraftan bakarak dış biçimini dekonstrüksiyon olarak ele aldık. Hikayesi olan müze dediğimizde şudur; Rahmetli Başvekilimizin Yassıada’da Ethem Menderes’e söylediği rivayet edilen bir sözü var. Kendisi, “Bu işlere hiç girmeyecektik Ethem. Buradan eğer bir çıkarsam Çakırbeyli Çiftliği’ne gideceğim. Aydın tarafına bile geçmeyeceğim. Çine Çayı’nın kenarındaki söğüt ağaçlarının altında oturacağım. Söğüt ağaçlarının yüzümde dolanmasının bana getireceği saadetle yetineceğim” sözü var. Müze tam da Rahmetli Menderes’in hayalini gerçekleştirecek bir konumda bulunuyor” diye konuştu.

“YEL DEĞİRMENLERİNİ DE RESTORE ETTİRDİK”


Müze’nin kurulduğu alanda Adnan Menderes Anıtı’nın da yapımının devam ettiğini belirten Vali Köşger, “Bitince hemşerilerimiz ziyaret edebilecekler. Söğüt ağaçlarının altında bir Adnan Menderes heykeli ve burayla ilgili sözlerini de bir taşa nakşetmiş olacağız. Müze Çine Çayı’nın kenarında ama kendisinin Yassıada’dan kurtulması hiç mümkün olmadı ve oraya gelip o saadeti yaşayamadı. Biz O’nun hatırasına izafeten orada bu anıyı yaşatmak istiyoruz. Orası sadece bir müzeden ibaret değil. 90 dönümlük bir alanda bulunuyor. Orası SİT alanıydı yukarıda tarihi yel değirmenleri vardı. Büyük olması sebebiyle SİT alanıydı. Müze yapımıyla ilgili SİT kısmen gevşetildi ama yukarı taraftaki o yel değirmenlerinin olduğu kısım SİT olarak devam ediyor. O yel değirmenlerini de restore ettirdik. Bir yel değirmeni otantik olarak da fonksiyonunu yerine getirebilecek durumda. Orada arkadaşlarımız un ve mısır da öğüttüler. Değirmen taşıyla ve rüzgar gücüyle buğday ve mısır öğütecek durumda çalışır hale geldi. Birisini de kafeterya olarak kullanacağız. Alandaki bitişik bir tepede seyit terası tarzında bir yapı da olacak. Ayrıca bu 90 dönümlük alanın peyzajı da yapılacak” dedi.


“YAŞAM ALANINA DÖNÜŞÜYOR”


Çine Çayı’nın kenarındaki su değirmenlerinden birisini de restore edeceklerini belirten Vali Köşger, “O su değirmenlerinin birisinin mülkiyeti de bize geçiyor. Orayı da restore edip idari bina vs. amaçlı kullanacağız. Aynı zamanda Çine Çayının ıslahı gerçekleştirildi. Çine Çayının kenarına da ileride Adnan Menderes Enstitüsü de olabilecek ve restoran gibi başka amaçlarla da kulanılabilecek güzel bir bina da yaptırıyoruz. Bu arada oradaki Çine Çayının üzerinde tarihi bir köprü kalıntısı da keşfedilmişti. O da Anıtlar Kurulu tarafından tescillendi. Karayolları Genel Müdürlüğümüz o köprüyü aslına uygun bir şekilde inşa ediyor. Yani orası Rahmetli Başvekilimizin anısına izafeten kıymetli bir müze alanı olmasıyla birlikte aynı zamanda Aydınlılar için de nefes alacakları bir yaşam alanına dönüşüyor. Çam ağaçlarının altında vatandaşlarımız gelip oturup dinlenebilecekler. 90 dönümlük alanın tamamının peyzajını yaptırıyoruz” diye konuştu.

“MİNİAAYDIN ÇALIŞMASIYLA AYDIN’I TANITACAĞIZ”


Müzenin kurulacağı alanda ‘MiniaAydın’ adında bir Aydın’ın tanıtımı amaçlı bir çalışmalarının da olduğunu belirten Vali Köşger, “Aydın’daki belli başlı eserlerin minyatürlerini yaptırıp oraya koyduruyoruz. Orası malumunuz senede 8-10 milyon kişinin geçtiği Muğla yolu üzerinde bulunuyor. Oraya uğrayan vatandaşlarımız, bir kuple Aydın’daki tarihi antik şehirleri, tarihi camileri ve külliyeleri de minyatür düzeyde görsünler ki Aydın’ın içini de ziyaret etme ihtiyacı hissetsinler diye böyle bir tanıtım amacı taşıyan bir bölüm de yaptırıyoruz. Orada 7-8 tane satış büfesi de olacak. Orada da yine Aydın’ın organik ürünlerinin satılacağı yani incir, zeytin ve zeytinyağı gibi mamüller başta olmak üzere Aydın’a özgü bu şehrin yetiştirdiği organik ürünlerin satılacağı bir küçük satış yerleri olacak. Orada ayrıca derme çatma bir cami de vardı. O camiyi yıktırıp Aydın’daki iş adamlarının da katkısıyla yeniden yaptırıyoruz. Ortaya güzel ve biblo gibi bir cami çıkıyor. İnşallah Adnan Menderes Müzesi kompleks külliye tarzında bir yapı olacak” dedi.