Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Sözcü Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarda, Halk Ege Et, Ata Tohumları Projesi, Sakız Koyunu Projesi, Aydın Çiftçi Merkezi Projesi ve üreticilere ücretsiz yem desteğiyle kadın kooperatifleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Açıklamasında, tarım ve hayvancılığı destekleyerek çiftçi ve tüketicinin her anlamda korunmasını gerektiğini belirten Çerçioğlu, Coronavirüs salgınının tarımsal ölçekte yerli ve milli üretimin önemini daha da öne çıkaracağına vurgu yaparak, “Çocukluğumuzda ‘Yerli Malı Haftası’ olurdu. Yine bu felsefeye sarılmak zorundayız. Corona herkesi buna mecbur kılacak” dedi.

“PİYASADAN DAHA UCUZA YEM DESTEĞİ VERİYORUZ”

Hayvancılıkta önemli sorunlardan birinin yüksek girdi maliyetleri olduğun belirten Çerçioğlu, “Özellikle korona salgını ile beraber hayvancılık yapan çiftçilerimiz çok zor durumda kaldı. Çiftçimize piyasadan çok daha ucuza yem desteği de veriyoruz. Küçük aile tipi hayvancılık yapanlara ise ücretsiz yem desteği veriyoruz. Büyük bir çiftlik kurduk. Çoğalttığımız hayvanları özellikle kadın çiftçilerimize ücretsiz olarak veriyoruz. Kadınlarımızı üretime katıyor, aile bütçesine katkı sağlamasına olanak tanıyoruz. Köyden kente göçü de önlemiş oluyoruz. Elde edilen sütü büyükşehir belediyesi olarak satın alıyoruz” diye konuştu.

“AYDIN’DA ADI GİBİ AYDIN GENÇLER YETİŞİYOR”

Kentte dayanışma ruhunu öne çıkararak tarımsal kalkınma ve üretime kadınların da katılmasını sağladıklarını söyleyen Başkan Çerçioğlu, “Özellikle kadınlarımızı destekliyor, üretime teşvik ediyoruz” diyen Çerçioğlu, “Örneğin, Aydın'ın park ve bulvarlarında gördüğünüz bütün çiçekleri Çine Mutaflar'daki kadın kooperatifinden elde ediyoruz. Aydın ve İzmir'deki kadın kooperatiflerinin ürünlerini tüketici ile buluşturuyoruz. Salçadan erişteye, mantıdan reçele kadar, aklınıza ne gelirse… Kadınlarımız üretime katılarak aile bütçesine katkı sağlıyor, çocuklarını okutuyor. Aydın'da, adı gibi aydın gençler yetişiyor. Hepsi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği uygarlık yolunda ilerliyor. Bu beni çok mutlu ediyor” dedi.

“BU SİYASET ÜSTÜ BİR MESELEDİR”

“İktidarın, CHP'li belediyelerin yardımlarını engellemesini nasıl yorumluyorsunuz?” sorusunu da cevaplayan Çerçioğlu, “Salgın sürecinde Aydın'da 46 bin iş yeri kapandı. Vatandaşlarımız zor durumda. Dayanışma duygusu ile çalışıyoruz. Bu, siyaset üstü bir meseledir. Millet içinde imece olur. İmece yüzyıllardır bizim geleneğimizde olan bir usuldür. Biz bu bağlamda hareket ediyoruz. Amacımız kepenk indiren esnaf, işsiz kalan işçimiz, gelirini kaybeden çiftçimize destek olmaktı. Mağdur vatandaşlarımız ile bağış yapmak isteyen hayırseverlerimiz arasında köprü oluşturmaktı. Belediye başkanları olarak elimizi taşın altına koymaktı. Her şeye rağmen sosyal belediyecilik uygulamalarımızdan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

“EMEKÇİYE VE TÜKETİCİYE HAKKINI TESLİM ETTİK”

Halk Ege Et sayesinde aracıları aradan çıkardıklarını belirten Çerçioğlu, “Bir nevi market. Besi hayvanı ürünlerini, modern mezbahamızdan gelen büyükbaş hayvan etlerini, yerel tohumlar ile elde edilen meyve-sebzeleri kooperatif ürünlerini Halk Ege Et şubelerinde tüketici vatandaşlarımız ile buluşturuyoruz. Bir köprü vazifesi görüyor, üreticiden tüketiciye direkt ulaşıyor. Bu sayede aracıları ortadan kaldırdık. Örneğin, dalında 50 kuruş olan narenciye markette 7-8 liraya satışa sunuluyordu. Bunun temel sebebi aracıların yüksek kâr marjı ve ekstra maliyetlerdi. Biz aracıları aradan çıkardık. Böylece hem emekçiye, hem tüketiciye hakkını teslim ettik. Ürünler doğal, hijyenik, ekonomik şekilde halk ile buluşuyor. Sağlıklı, güvenli, ucuz ürünler… Çiftçi de mutlu, tüketici de mutlu” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZE NİTELİKLİ TARIMI ANLATACAĞIZ”

Aydın ekonomisinin yüzde 50'si tarıma dayalı olduğunu belirterek tarımın önemli sorunlardan birinin de ata tohumu eksikliği olduğunu belirten Çerçioğlu, “Biz ata tohumlarını topladık, belediyemizin serasında fide haline getirdik. Bu yıl üç milyon fideyi vatandaşlarımıza dağıttık. Vatandaşlarımızdan ricam, bu fidelerden elde ettikleri tohumları, gelecek yıl kullanmak üzere saklamaları” dedi. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından İncirliova’da 25 dönüm arazide kurulacak olan ‘Aydın Çiftçi Merkezi’ hakkında da bilgilendirmede bulunan Çerçioğlu, “Burada hayvancılık, meyvecilik, bağcılık, ata tohumu, şifalı Ege otlarının üretimini yapacağız. Aynı zamanda bir eğitim merkezi olacak. Uzmanlarımız ile nitelikli tarımın nasıl olması gerektiğini anlatacağız” diye konuştu.

“YERLİ VE MİLLİ BÖYLE OLUNUR”

Tarım ve hayvancılığı desteklemenin önemine ilişkin de düşüncelerini ifade eden Başkan Çerçioğlu, “Her ülke gıda konusunda kendini korumaya aldı. Herkes içine kapandı. Gıdada eskisi gibi ithalat olmayacak. Kendi kendimize yetmemiz gerekiyor. Elverişli iklime, bereketli topraklara, çalışkan halka sahibiz. Yerli üretime önem vermeliyiz. Tarım ve hayvancılığı desteklemeli, geliştirmeli, çiftçimizi ve tüketicimizi her anlamda korumalıyız. Yerli ve milli böyle olunur. Kendi kaynaklarınız ile kendi köylü ve çiftçinizi destekleyerek yerli ve milli olunur. Çocukluğumuzda “Yerli Malı Haftası” olurdu. Yine bu felsefeye sarılmak zorundayız. Corona herkesi buna mecbur kılacak” dedi.