Yaklaşık 2 aydır limanda açlık, susuzluk ve hastalıkla mücadele eden şoförler, çaresiz şekilde Türkiye'ye dönebilmek için yardım bekliyor. Türk şoförler arasında bulunan Aydın’ın Nazilli ilçesinden Şahin Sevtekin, "İki aydır TIR çekicilerinde yatıyoruz. Yaşam koşullarımız çok kötü. Bir arkadaşımız koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bu çileden kurtulmak istiyoruz. Yetkililer bize de yardım etsin” dedi.

LİMANDA MAHSUR KALDILAR

Türkiye'nin Avrupa'ya açılan ihracat kapısı İtalya'nın Trieste Limanı'na ihracat ürünleri taşıyan Türk şoförler, tırları ile birlikte gemi yoluyla 23 Şubat'ta İtalya'ya gitti. Avrupa'nın çeşitli ülkelerine sefer yaparak malları boşaltan Türk şoförler, Türkiye'ye dönmek için limana geldiklerinde şok yaşadı. Korona virüs salgını nedeniyle sarsılan İtalya'ya giriş çıkışların yasaklanmasıyla 200'e yakın Türk şoför Trieste Limanı'nda mahsur kaldı. RO-RO taşımacılığı yapan firmanın TIR dorselerini aldığı şoförler, geldikleri gemiye binemeyince limanda çaresiz kaldı.

KORONA'DAN BİR ŞOFÖR ÖLDÜ

Türk şoförler yaklaşık 2 aydır kaldıkları TIR'ların içerisinde bir yandan açlık ve susuzlukla diğer yandan hastalığa karşı mücadele veriyor. Sağlıksız koşullarda yaşam savaşı veren Türk şoförlerden İstanbullu Serhat Kütükçü, koronavirüs nedeniyle 14 Nisan'da hayatını kaybetti. Şoförler, vizeleri bittiği için limandan dışarıya adımlarını atamıyor. Telefonla görüştüğümüz şoförlerden Aydınlı Şahin Sevtekin, kendilerinin seslerine de çare olunmasını beklediklerini söyledi.

TIR'DA YAŞAM MÜCADELESİ

Aydın'ın Nazilli ilçesinden şoför Sahin Sevtekin, "Yaklaşık 15 yıldır TIR şoförüyüm. İstanbul Pendik, İzmir Çeşme Limanlarından yüklenen ihracat ürünlerini TIR'la Avrupa ülkelerine götürüyoruz. Malzeme yüklü TIR'larımız gemi yoluyla 23 Şubat'ta İtalya'nın Trieste Limanı'na ulaştık. Malları yerlerine teslim ettikten sonra limana döndüğümüzde bizleri getiren geminin yetkilileri, TIR'ları geri alacaklarını ancak şoförleri koronavirüs nedeniyle gemiye alamayacaklarını söylediler. Kalacağımız yer olmadığından TIR'ın kafalarını vermedik. Gemi TIR'ın dorselerini alıp gitti. Biz şoförler limanda mahsur kaldık" dedi.

BURADA KİMSE BİZİMLE İLGİLENMİYOR

TIR'ların içerisinde 2 aydır hayatta kalma mücadelesi verdiklerini belirten Sevtekin, şunları söyledi: "1 Mart'tan beridir limandayız. Firmanın gönderdiği kısıtlı para ile aldığımız ekmek, su, domates ve yumurta ile karnımızı doyuruyoruz. 27 Mart'ta vizelerimiz dolduğu için İtalya'da kaçak durumda bulunduğumuzdan dışarıya adım atamıyoruz. İtalyan yetkililer bizimle ilgilenmiyor. İstanbullu tır şoförü arkadaşımız Serhat Kütükçü, koronavirüs nedeniyle tedavi göremediği için hayatını kaybetti. Bizler de virüse yakalanmaktan endişe ediyoruz. Yattığımız, yemek yediğimiz yerler pislik içinde. Ailelerimiz de Türkiye'de telaş içerisinde. Bu şartlarda daha ne kadar hayatta kalabiliriz bilemiyorum. Ölmeden bize yardım edin. Aileme kavuşmak istiyorum"