Karacasu’nun hamuru, demiri, çamuru, mermeri, yaylaları, Sırtlanini Mağarası, Görle Kanyonu ve şelaleleriyle ünlü coğrafyası ile birlikte doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından birçok önemli zenginliği barındırdığını belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, bu coğrafyanın her karış toprağında kültürel mirasın izlerinin olduğunu ve daha tespit edilemeyen nice değer keşfedilmeyi beklediğini ifade etti.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ ANTİK YAPISI

Afrodisias Antik Kenti’nin defalarca gezilse bile güzelliğine doyum olmadığını belirten Sürücü, “Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in önemli katkısının olduğu, ömrünün 30 yılını kentin ortaya çıkarılmasına ve dünyaya tanıtılmasına adayan Prof. Dr. Kenan Erim tarafından çıkarılan birbirinden değerli eserlerin yer aldığı Afrodisias antik kentini defalarca gezse doyamaz insan. Adını Aşk ve Güzellik Tanrıçası Afrodit’den alan Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias antik kenti, 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Aydın’ın ilk UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştı. Dünyanın en önemli antik yapılarından biri olarak gösterilen Stadyumu, Tetrapylon’u, Afrodit Tapınağı, Odeonu, Antik Havuzu, Hadrian Hamamları, Agorası, Tiyatrosu, Sebasteion’u ve müzesinde yer alan birbirinden güzel eserleri izleyen ziyaretçiler büyük bir hayranlık duyar ve unutamazlar” dedi.

AFRODİSİAS’IN ZENGİNLİKLERİ ZARAR GÖRÜR

UNESCO’nun dünya miras listesinde yer alan Afrodisias’ın bulunduğu bölgede jeotermal çalışmasının yapılmasın antik kentin zengin kaynaklarına zarar vereceğini dile getiren Sürücü, “Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) ; Aydın’ın kıyı kesiminde yoğunlaşan turizm gelirlerinin kırsal kesimlere de yönlendirilmesi için, 2020-2023 yılları arasında uygulanması gereken programındaki pilot bölgelerinden birinin Karacasu olması için bir çalıştay yapılmıştı. Başta UNESCO’ya alınan Afrodisias antik kenti olmak üzere, doğal güzellikleri, Karacasu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerinin ülkemizde ve uluslararası platformlarda ekoturizm destinasyonu yapılmasıyla ilgili bizim de destek verdiğimiz çalıştaya, tüm kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri katkı sunarak, projenin diğer bölgelere örnek teşkil etmesi ve Karacasu’ya da ufuk açması hedeflenmişti. Önemli doğal ve kültürel değerlerin bulunduğu bu bölgede jeotermal çalışmasının yapılacak olması, bölgenin zengin kaynaklarına büyük zarar verecektir. Böylesine eşsiz güzelliklerin ve zenginliklerin bulunduğu yerde sürdürülebilir bir şekilde sadece tarım ve turizm yapılmalıdır” diye konuştu.

EKOTURİZM GELİŞTİRİLMELİ

Sürücü, “Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Aydın coğrafyasının hemen her yerinde eşsiz güzellikler ve binlerce yıllık tarihi miraslar bulunmaktadır. Dağlarında maden ocakları, ovalarında jeotermal nedeniyle tehdit altındadır. Bu değerlerin korunarak, sürdürülebilir bir şekilde yöre insanlarının sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesini sağlayacak Karacasu Ekoturizm projesi gibi projeler geliştirilmeli ve desteklenmelidir” diyerek Afrodisias Antik Kenti çevresinde jeotermal çalışması yapılmasına karşı olduklarını ifade etti.