Bu zorlu süreçte görevlerini seve seve gerçekleştirdiklerini belirten paramedik 112 sağlık çalışanı Emre Serttaş, "Tıpkı Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı harekatlarında olduğu gibi bizler seve seve hiç düşünmeden evde ailelerimizi bir kenara bırakıp görevimizi yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Çin’den başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı Aydın’da sağlık personeli mücadeleleriyle takdir topluyor. Sağlık Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda gece-gündüz demeden mücadele eden Aydın’daki sağlık ekipleri arasında 112 sağlık çalışanları, virüsün ilk karşılayıcıları olarak dikkat çekiyor. Virüs şüphesiyle gittikleri evlerde hastalara ilk 112 sağlık çalışanları müdahale ediyor. Canlarını hiçe sayarak ilk müdahaleyi yapan 112 sağlık çalışanları, virüse karşı verilen mücadelenin öncü birlikleri oldu. Virüsle savaşan ilk sağlık personeli olan 112 sağlık çalışanları, ortaya koydukları özverili çalışmalarla adeta bir kalkan görevi görüyor.

"46 EKİPLE SAHADA SÜRECİ YÖNETİYORUZ"

Hastalığın seyrini değiştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiren 112 sağlık çalışanları, tüm Türkiye'de olduğu gibi Aydın'da mesai gözetmeksizin görevlerini yerine getiriyor. Aydın'daki 112 sağlık personelinin çalışmaları hakkında bilgiler veren Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzman Doktor Mustafa Ekici, "Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri ve 112 Başhekimliği olarak sürecin başlamasından hemen sonra yaklaşık 600 çalışanımızla 36 istasyon 4 alt ekibimizle 40 istasyon olarak hizmet vermekte iken bu ekiplerimizin yanında 3 nakil ekibi ve 3 Covid 19 ekibini de ilave ederek sahada aktif olarak kullanılacak koronavirüs tedbirleri açısından tam donanımlı 46 ekiple Aydın'da 112 acil sağlık hizmetinin eksiksiz ve rahat bir şekilde yürütülmesini sağladık. Bu zaman zarfında koruyucu ekipman konusunda envanterimizi genişletip, yeterlilik gün sayılarını baz alarak koruyucu ekipmanlarımızı eksiksiz olarak uzun vadede yetecek kadar planladık. Aldığımız tedbirlerin yanı sıra sahadaki arkadaşlarımızın disiplinli ekip çalışmalarıyla, özveri ve büyük gayretleri ile şu ana kadar il genelinde gayet iyi bir şekilde ilerlenen Covid-19 sürecine paralel olarak 112 Acil sağlık hizmetleri de sorunsuz bir şekilde yerine getiriliyor" dedi.

"GEREKLİ TÜM MUAYENELER YAPILIYOR"

112 sağlık çalışanlarının tereddüt etmeden her yere gittiklerini belirten Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ekici, "112 Komuta Kontrol Merkezi'ne ihbar geldiğinde ekipler, koronavirüs ile ilgili hastalara sorular soruyor. Bu soruların neticesinde merkezimiz, hasta hakkında değerlendikleri tespitleri 112 sağlık ekiplerimizle paylaşıyor. Bu noktada ekiplerimiz koronavirüs şüphesi olup olmayacağı konusunda tüm tedbirleri alıyor. 112 ekiplerimiz adrese giderek söz konusu vatandaşın ateş, tansiyon başta olmak üzere gerekli verileri ölçüyor, ön değerlendirmesini yapıyor. Gerekli tüm muayeneyi yaptıktan sonra hastayı ambulansla hastaneye getiriyorlar. Bu süreçte ekiplerimiz hastalarla birebir temas halinde oluyor. Onların sağlıkları için tüm muayeneleri eksiksiz yerine getiriyor. Hastaneye geldiklerinde diğer hastalarla karşılaşılmadan koronavirüs şüphesi olan vatandaşları, virüsle alakalı ayrılan kısma götürerek sağlık personeline teslim ediyorlar" diye konuştu.

"BİZ ÇOCUKLARIMIZDAN AYRI İKEN SİZ SEVDİKLERİNİZLE KALIN"

Sağlık Bakanlığı'nın neferi olmaktan dolayı büyük bir gurur duyduğunu belirten Paramedik 112 sağlık çalışanı Emre Serttaş, "Bu zorlu süreçte bizler her zaman ki gibi devletimizin verdiği görevi hiç düşünmeden seve seve gerçekleştiriyoruz. Tıpkı Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı harekatlarında olduğu gibi bizler seve seve hiç düşünmeden evde ailelerimizi bir kenara bırakıp görevimizi yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın bir neferi olmaktan her dönem gurur duyuyorduk ama bu pandemi döneminde Sağlık Bakanımızın da önderliğinde kendimizi bir kez daha halkımızında desteği ile çok değerli hissettik. Bu vesile ile sayın bakanımıza ve halkımıza tekrar teşekkür ediyoruz. Halkımızdan ricamız bizler sevdiklerimizden çocuklarımızdan ayrı iken siz sevdiklerinizle evde kalın" şeklinde konuştu.

"BAKANLIĞIMIZIN ALDIĞI TEDBİRLERE UYUN"

Sağlık personeli olarak bu süreçte büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirten Acil Tıp Teknikeri Kilay Fidan ise "Virüse karşı hepimiz sahada büyük bir mücadele veriyoruz. Bu dönemde eşimizden çocuklarımızdan ayrı kalıyoruz. Onları görmediğimiz, sarılamadığımız günler oluyor. Biz her zaman görevimizin başında olmaya devam edeceğiz. Lütfen evinizde kalın. Kendiniz, aileniz, sevdikleriniz ve toplum sağlığı için Sağlık Bakanlığımızın aldığı tedbirleri uyun" dedi. Acil tıp teknikeri Levent Durgutoğlu ise "Virüse karşı sahada 112 sağlık çalışan adeta öncü birlikler oluyor. Sağlık Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda tüm gerekli önlemleri alarak vatandaşlara müdahale ediyoruz. Biz toplum için sahadayız ve olmaya devam edeceğiz. Ailemize hasret kalıyoruz ancak bu dönemde yapmamız gereken tek şey görevimizin başında olmak. Ülkemizi ve milletimizi çok seviyoruz. Bu anlamda gece-gündüz demeden ülkemiz ve milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Virüse karşı tüm sağlık personeli olarak mücadele etmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

"112'Yİ GEREKSİZ MEŞGUL ETMEYİN"

112 çağrı merkezini gereksiz meşgul etmemeleri konusunda vatandaşlara çağrıda bulunan Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ekici, "Sokağa çıkma yasağıyla başlayan süreçte normal gündelik ihtiyaçlarına vatandaşlarımızın 112 araması çağrı sayımızı 2 kat artırmış durumda. 155, 156 ve vefa destek hatları ile sürecin yönetilmesine rağmen gündelik ihtiyaçlara vatandaşlarımızın araması kalp krizi, felç gibi ciddi durumlara hastalıklara hizmet sunan 112 çağrı merkezinin gereksiz meşguliyetine ve hizmet sunumunda gecikmesine neden oluyor. Bu vesileyle vatandaşlarımıza 112'yi daha dikkatli amacına yönelik aramalarını talep ediyoruz. Lütfen 112'yi gereksiz yere meşgul etmeyelim" şeklinde konuştu.