Karacasu Belediyesinde Meclis toplantılarında eğitimci kimliği ile olaylara farklı bakış açıları getiren İYİ Parti Belediye Meclis üyesi 30 yıllık eğitimci ve idareci Nail Kurt, uzun yıllardır sürdürdüğü tarım çalışmalarına getirdiği yeniliklerle de adından söz ettiriyor. Aralık ayında Samsun’dan getirttiği ilk yumruları 160 metrekare alanda toprakla buluşturan Kurt, ürün almaya başladı. İlk aşamanın ardından sök dik çalışmasıyla elindeki yumruların sayısını arttırma çalışması yapan Kurt, “Karacasu, orkideye uygun bir iklim ve toprak yapısına sahip. Eskiden doğal olarak yetiştiğini biliyoruz. Ben buna bir kazanç kapısı olabileceğini göstermek, ilçemiz gençlerine bir yol açmak için başladım. Hiç bilmeden sıfır bilgiyle bir hevesle girdim. Yeni bir şeyler deneyelim, yeni bir şeyler olsun, diye girdim. Kitaplardan okuyarak bu aşamaya getirdim” dedi.

İLK HEDEF 20 BİN YUMRU


Salebin çok çeşitli alanlarda kullanıldığını ifade eden Kurt, “Aralık ayında başladım. İlk gelenler verimli güzel. Alttaki yumru gelişimine devam ediyor. Yeni yumruğu alıyoruz onu ayrı dikiyoruz, eski filizi ayrı dikiyoruz. Bu filiz yeniden yumru atıyor. Kendi fidanlarımı kendim yetiştiriyorum. Ürün almaya başladım. Dört sıra vardı 10’a çıktı. İlk dikerken 4 sıraya 10 bin tane yumru diktim. İlk yumrular Samsun’dan gelmişti. Yeterince geliştirebilirsek Mayıs ayında para kazandık diyebiliriz. Hedefim 10 bin yumruğu 20 bine çıkarmak” dedi.

KİTAPTAN YARARLANARAK ÜRETİM YAPIYOR


Hiç bilmeden sıfır bilgiyle bir hevesle bu üretime başladığını dile getiren Kurt, “Yeni bir şeyler deneyelim, yeni bir şeyler olsun, diye girdim. Yeni bir şey icat edelim istedim. Karacasu’da eskiden bu yana var. Hobinin yanı sıra gelir sağlama ve insanlara yeni bir kapı açmak istiyorum. Ürünü tanımak, dikimi, hasadı hakkında bilgi sahibi olmak, daha farklı yönlerde geliştirmek, kurutma yöntemleri, pazarlama alanları gibi konularda bilgi sahibi olmak için 19 Mayıs Üniversitesinden Doç. Dr. Ömer Çalışkan’ın yazdığı Salep Orkideleri isimli kitaptan yararlanıyorum. Kendi alanında yapılmış ender çalışmalardan biri bu kitap. Akademik salep yetiştiriciliği yapıyoruz desek yanlış olmaz. Bu aşamaya kadar öğrendiklerimi sosyal medya hesabımdan da belli aralıkla paylaşıyorum. Bizzat arayıp soranlara da yardımcı olmaya çalışıyorum” dedi.

SÜREKLİ İYİLEŞTİR, SÜREKLİ GELİŞTİR


Salebin yanı sıra aronia, goji berry bitkilerinde de girişimleri olduğunu dile getiren Kurt, “Sürekli iyileştir, sürekli geliştir diyorum ben. Hayat felsefem de budur. Alışılmışın dışında çıkıp insanlara yeni bir pencere açmak eğitimcilik günlerimden bugünlere kadar sürdürdüğüm bir yaşam biçimim. Bunu üretim yaptığım bu günlerde de sürdürüyorum. Biz bu konuda daha öğrenme çağındayız. Eğitimde bakarak yaşayarak öğrenme yöntemi vardır. Bizde bunu tarıma uyarladık” ifadelerini kullandı.