Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu, Ege’nin sebze deposu İncirliova’ya bağlı Acarlar’da 22 evin karantinaya alınması sonrasında, mahallede üretilen sebze ve meyvelerin salgını tetikleyebileceği yönündeki yaklaşımlara karşı sert çıktı. Bu tür yaklaşımların art niyetli olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirten Kendirlioğlu, “Acarlarlı üreticilerimiz baş tacımızdır. Ben bugüne kadar uzmanlardan sebze ve meyveden insana virüs bulaştığıyla alakalı da herhangi bir bilgi duymadım” dedi.

“BÖYLE BİR YAKLAŞIMI KABUL ETMİYORUZ”

Uzmanlardan sebzeden hastalık bulabileceği yönünde herhangi bir almamakla birlikte hijyen açısından da titiz ve hassas olmanın gerekliliğine dikkat çeken Başkan Kendirlioğlu, “Ben konunun uzmanı olmamakla birlikte herhangi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Hâlihazırda büyükşehirlerde insanlar hayatlarına devam ediyor ve raflarda üreticilerimizin binbir zorlukla ürettiği aklınıza gelebilecek her türlü sebze ve meyve gibi ürünler de yer alıyor. Bu ürünlerde sonuç olarak insan eliyle toplanıyor. Üreticilerimizin ne kadarında tam manasıyla hastalık olup olmadığını da bilmemiz mümkün değil. Haliyle bu mantıkla bakarsak herkesin de hasta olması lazım. Böyle bir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Acarlar’da hastalık çıkması orada üretilen ve pazarlarda tüketicilere satışa sunulan sebzelerin hastalıklı olması anlamına gelmez. Bu yanlış bir algıdır” diye konuştu.

“ÜRETİCİLERİMİZİN ÜZÜLMESİNE GEREK YOK”

“İnsanları bu şekilde töhmet altında bırakmak ve kuşku uyandırarak yiyecek ve içecekten de uzaklaştırmak çok yanlıştır” diyen Kendirlioğlu, “Edindiğimiz bilgilere göre böyle bir durumun olması da söz konusu değil. Bu mantıkla hareket edersek insanlar aç kalır ve yiyecek almaktan da imtina eder. Sonuç itibariyle hâlihazırda ilçelerimizde pazarlarımız da kuruluyor. Tedbirli olmak kaydıyla bizler de üretici olarak tarlalarımızda çalışıyoruz. Biz üreticilerimizi töhmet altında bırakacak bu tür yaklaşımları da algı operasyonu olarak değerlendiriyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi topsuz, tüfeksiz, telefonsuz, teknolojisiz de olur ama asla yiyeceksiz ve gıdasız olmaz. Üreticilerimizi küstürmemiz lazım. Üretici töhmet altında bırakılır ve öcü gibi görülürse bundan gerek ülkemiz gerekse de Dünya halkları zarar görür. Acarlar’da 22 ev karantinada. Tamamında böyle bir uygulama yok. Bu o insanların sağlığı açısından o yangını orada söndürmek için alınan bir tedbirdir. Oradaki üreticilerimizin de üzülmesine hiç gerek yok. Onlar bizim baş tacımızdır.