Didim Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla, Turizm haftasını karşılandığı bu dönemde korona virüsün turizme yaptığı tahribatları değerlendirdi. Dünya, ülkemiz ve ilçemizdeki durumu özetleyerek yapılabilecekler hakkında değerlendirmede bulunan Atilla “Korona virüsü öyle bir bela ki elimizi ayağımızı bağladığı gibi, ne yapmamız gerektiğine, öngörülerimizin nasıl olması gerektiğine ambargo koymuş durumda.”dedi.

'ELİMİZİ AYAĞIMIZI BAĞLADI'

Atilla sözlerini şöyle sürdürdü; “Turizm haftasındayız, fakat turizmi ilgilendiren her taraf kapalı. Neyin ne olacağını da bilmiyoruz, bilmeyen sadece biz değiliz, bilmeyen Antalya’dır, İstanbul’dur, Bodrum’dur, Kuşadası’dır, bilmeyen Dünyadır. İspanya’ya, İtalya’ya, Yunanistan'a soralım onlarda bilmiyorlar, bırakalım turist çeken ülkeleri, turist gönderen ülkelere soralım onlarda bilmiyorlar, Almanya daha dün seyahat acentelerinin müşteriye hizmet vermeleri için çalışmalarına müsaade etti, Almanya müsaade etti de, biz işletmelerimizin, mesela restoranların, türkü barların, kuaförlerin, hamamların, SPA merkezlerin ne zaman açılacaklarını biliyor muyuz? Bilmiyoruz. Burada herhangi bir kimseyi sorgulamıyorum, herhangi bir kurum hakkında sitemde de bulunmuyorum. Korona virüsü öyle bir bela ki elimizi ayağımızı bağladığı gibi, ne yapmamız gerektiğine, öngörülerimizin nasıl olması gerektiğine ambargo koymuş durumda."

“SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”

"Uçak şirketleri öngördükleri uçuş planlarını ha bire haklı olarak erteliyorlar, Tur operatörleri uçak şirketlerinin uçuşlarına göre programlarını değiştiriyorlar, hatta büyük ümit bağladığımız 2020 sezonundan; vazgeçen demeyelim de, fazla beklentisi olmayan tur operatörlerini biliyoruz. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz, mümkün olduğunca yapılacak destekler ile bu sıkıntılı dönemi aşmaya çalışmak ve geleceğe güven ile bakmak istiyoruz. Turizm sektörü Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan bir sektördür. Turizm sektörüne bir şey olursa, buna dolaylı ve dolaysız bağlı olan 54 sektör de etkilenecektir. Her ne pahasına mal olursa olsun sektörün kurtulması gerekir."

“DİDİM SIKINTIDAN PAYINI ALACAK”

"Sektör sıkıntılı günlerini yaşamakta, turizm kenti olan Didim de bu sıkıntıdan fazlasıyla payını alacaktır. Altınkum’a istediğiniz saatte inin diyeceğim, bence siz inmeyin, kalbiniz olan sessizliği kaldıramayabilir. Sonbaharda terk edilen yaylalara benziyor. Gerçi her taraf pırıl pırıl, fakat sessiz. Neredeyse değil, gerçekten insanın olması gereken yerde insan yok. Kabul edelim büyük bir kriz var, daha evvel de krizler yaşadık, Koronanın sebep olduğu durum dünyayı etkisi altına almış bir kriz, her ülke, her bölge, her destinasyon bu krizden nasıl kurtula bilirimin peşinde. Bizde Didim olarak bunun peşindeyiz. Paniğe kapılmadan aşacağız. İlk etapta yapmamız gereken; elimizde olan bütün değerler (tarihi, Gastromiyi, kültürü, doğayı, müziği, insanı) ile ilgili küçük videolar hazırlamak, sabırlı olmak, tatilciye güven vermek, kontrolü sağlamak, dayanışma içerisinde akıllı, pozitif ve şeffaf iletişim içerisinde olmak, verdiğimiz hizmetlerden ödün vermemek, dünya turizmini takip etmektir. Tamam, biliyoruz bu kriz diğerleri ile mukayese edilmez, buna rağmen Belediye Başkanı Deniz Atabay ile krizleri aşma çözümlerimiz 2015’ten beri var. Didim'e gelen turist sayısı sadece otel yatakları ile ölçülemez, Didim de ikinci konutlar ve ciddi derecede alternatif turizm alt yapısı olan kamping yerleri mevcut. Allah var, hedef kitlemizi de çok iyi biliyoruz. Tesadüfe işlerimizi bırakmadan yerli ve yabancı tur operatörleri, basını ve STK ile ortaklaşa çalışmalarımızı yürüteceğiz. İlk etapta yerli turiste odaklanacağız, 82 Milyonluk Türkiye’nin sadece 15 Milyonu tatile çıkıyor, özel çalışmalar ile bu sayının haricinde ne kadar kişiyi mobilize edersek o derece kazançlı çıkacağız. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, bunun için bu dönemi kendimizi yenileme dönemi olarak ta değerlendirebiliriz. Zamanı iyi kullanmamız gerekecek.”