3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin önemli gıda kaynaklarından biride balıkçılık olurken, Kuşadası Körfezi de balık popülasyonu olarak yüzlerce balık türüne ev sahipliği için balıkçıların tercihi oluyordu ancak, 15 Nisan’da sona ermesi gereken denizlerdeki av sezonu, bu sene dünyada salgın olan Koronavirüs yüzünden erken bitmek zorunda kalırken, balıkçılar da zaten teknelerini günler öncesinden limana çekerek sezonu kapatmışlardı.

KORONOVİRÜS BALIKÇILARI DA VURDU


Balıkçıların bu sezon doğal nedenler ve koronavirüs nedeni ile ekonomik olarak da zorluklar yaşadığına vurgu yapan, sezonu erken kapatmak zorunda kalan Kuşadası’na demir atan teknecilerden Muhsin Dervişoğlu, “Büyük gemiler, yasak dediğimiz gırgırlar yasak dönemine girdi. Ancak, kıyı balıkçıları yani küçük tekneler, insan gücüyle çekilen ağlar serbest. Çok şükür bu sene çok güzel bir balık mevsimi yaşandı diyebilirim. Vatandaşlarımız bol balık yerken balıkçılar da bol bol balıkla yüzleri güldü sayılır. Bu arada Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Gemicilerimize ve balıkçılarımıza mazotu yarı yarıya ucuzlatarak balıkçılarımız açık denizde rahat avlama yaptı “ diyerek ekonomik olarak katkı olduğunu söylerken, Balığın büyüyüp yumurta yapmasını beklenmesini, yumurta yapmadan balığı tutarsak kendi bindikleri dalı kesmiş olacaklarını, yavru balık ve zamanı olmayan balıkları yakalanmamasını istedi.

"BALIK POPÜLASYONUN KORUNMASI GEREKİR"


Balığı aile olarak çok sevdiklerini söyleyen Hamdi Uysal’da, “ bu yıl balık fiyatları normal seyretti. Küresel ısınmanın etkisiyle balıkların üreme ve büyüme dönemlerinde gün geçtikçe daha fazla sorunlar yaşandığına inanıyorum. Her geçen yıl sofralarımızda yeteri kadar ve yeterli çeşitte balık bulunduramıyoruz. Bunun başlıca nedenlerinden belki de birinci sırada yer alan sorun kaçak avlanmadır. Devletler denizleri ve balıkların popülasyonunu koruyabilmek için bazı tedbirler alınırsa Eylül 2020 yılında açılacak sezonda daha bol balık yiyebiliriz“ dedi.