Her gelişmeden esnaf ve sanatkârı haberdar ettiklerini belirten AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, “İçişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu genelgeler sonucu 16/03/2020 tarihinden itibaren “umuma açık istirahat ve eğlence yerleri”nin kapatılması ile başlayan tedbirlere her gün bir yenisi eklendi. 20/03/2020 tarihinde hastaneler ve eczaneler dışında insanların toplu olarak bir araya gelebileceği yerler ve 21/03/2020 tarihinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının faaliyetleri geçici bir süre ile durduruldu. Ülke olarak son derece titiz davrandığımız bu süreçte esnaf ve sanatkârın zorlandığı ve süreç bittikten sonrada maddi olarak bir süre zorlanacağı aşikâr. Konuyla ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak elimizden geleni yapmaya özen gösteriyoruz. Gün içerisinde esnafımızın sorularına cevap bulmaya çalışırken bir yandan da onlar için çözümler üretmeye devam ediyoruz. Hükümetimizde elinden gelen bütün gayreti göstermektedir. Ama inanıyorum ki esnaf için daha güzel kararlar çıkacaktır” dedi.

“ÖDEMELER 3 AY ASKIYA ALINMALI”

Oda başkanlarının kayıtlı üyeleri ile görüşmeleri sonucu esnafın bu süreçten beklentilerini derledikleri 25 maddelik bir yazıyı Aydın Milletvekilleri’ne ilettiklerini ifade eden Başkan Çetindoğan, “Kira yardımı, Sigorta ve Bağkur primlerinin yanı sıra elektrik, su, doğalgaz ödemelerinin 3 ay askıya alınması, yanımızda çalışanlar için can suyu, aidatların ertelenmesi, KOSGEB desteklerinden yararlanamayan meslek guruplarının dahil edilmesi vb. kararlar alınabilirse bir nebze rahatlamış oluruz diye düşünüyorum. Bu süreçte altını çizmemiz gereken bir konuda toplu taşımaya getirilen kısıtlamalar ve şoförler odası üyelerinin zor günleridir. Kapasitelerinin yarısı kadar yolcu alabilen ve sefer sayıları düşürülen toplu taşımalarda maalesef giderler hala aynı seyir etmektedir. Aydın şoförler odamızın üyelerine elinden geldiğince destek olduğunu biliyorum ancak devletimizden de bu konuda bir destek beklediğimizi belirtmek isterim. Bu süreci en az hasarla atlatmayı umuyorum. Biz devlet büyüklerimiz ve esnafımızın arasında köprü olmaya her zaman devam edeceğiz” diye konuştu.

“GÜN BİRLİK VE BERABERLİK GÜNÜDÜR

Yaşadığımız bu zorlu süreçte birbirimize destek olmayı birbirimizin elinden tutmayı unutmayalım” diyen Çetindoğan, “Durumu el veren mülk sahiplerinin kira ödemeleri konusunda esnafımıza destek olması en büyük temennimizdir. Şu anda siyaset üstü birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Ekonomik olarak zor zamanlar geçirmekteyiz. Gün birbirimizin elinden tutma günüdür” şeklinde konuştu.

“FIRINCILARIN BÜYÜK ÖNEMİ”

30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta 10 Nisan’da başlayan 48 saatlik sokağa çıkma yasağında yaşanılan kalabalık ve bazı arbede durumları için çok üzgün olduklarını belirten Çetindoğan, “Ancak sağlığımız için gerekli olan ne ise onu yapmalıyız. Dün TESK Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken ve 82 Birlik Başkanımız ile yapmış olduğumuz telekonferans toplantıda esnafın sorunlarını ve bizim neler yapabileceğimizi tartışırken hem de hafta sonu yaşadığımız sokağa çıkma yasağıyla ilgili ülke genelindeki fırıncılarımızın özverili çalışmalarını takdir ettik. Aydın genelinde de zor günlerin başlangıcından itibaren ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ekmek dağıtan fırıncılarımız var. Hafta sonu arabalarının arkasında ekmek, simit satan bütün fırıncılarımıza tek tek teşekkür ediyorum, gün içerisinde mahalleleri defalarca gezerek vatandaşın ihtiyacını giderdiler hepsinin emeklerine sağlık” dedi.