Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını, ticari hayatı da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik krize de girmesine neden olan salgın, son yıllarda artan maliyet ve girdiler nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Anadolu'daki yazılı yerel basını bitirme noktasına ulaştı. Kağıt ve baskı maliyetlerinin artmasının yanı sıra sosyal medyaya olan ilgiye paralel olarak okuyucu sayısındaki düşüş nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veren Anadolu Basını, geçen yılın son 6 ayında vasıflı ve günlük yerel gazeteler yayın hayatına son vermiş ciddi gazetelerin kapanmasına neden olmuş, işsiz gazetecilerin sayısını artırmıştı. Lisans mezunu gazeteciler ise başka meslek gruplarında iş arar hale gelmişti.

“İSTİKRAR PAKETİNDE YER ALMADIK”


2020’nin ilk aylarında toparlanmaya çalışan yazılı yerel basının ekonomik sıkıntıları koronavirüs salgını ile çok daha ciddi boyutlara ulaştı. Koronavirüsün yol açtığı can kayıpları ile bu alanda verilen sağlık mücadelesinin sonrasında zor bir sürecin yaşanacağı ülkemizde, salgınla mücadele döneminde ekonomide başlayan yavaşlama ilk olarak yerel basında etkisini gösterdi. Geçtiğimiz günlerde pandemi belasının piyasaya olan olumsuz etkilerini önlemek için hükümet tarafından açıklanan istikrar paketi her ne kadar piyasada belli bir oranda canlanmaya neden olsa da Anadolu'daki yerel basın, bu pakette yer almadı. Bu süreçte ciddi sorunlar yaşayan günlük yerel gazete sahiplerini bu durum derinden üzdü.

“RESMİ İLANLAR DURMA NOKTASINA GELDİ”


Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında kapatılan işletmeler, 65 yaş üstü vatandaşların sokağı çıkmasının yasaklanmasıyla birlikte satışlarda ve abonelerde yaşanan düşüş yerel gazetelerin en büyük ekonomik kaynağını da sekteye uğrattı. Bu kapsamda Basın İlan Kurumu tarafından alınan tedbirler ile gazetelere rahatlık sağlansa da yaşanan süreçteki ekonomik sorun ise had safhaya ulaştı. İlan ve reklam gelirlerinin ciddi oranda azalması, resmi kurum ve kuruluşların ihalelerinin ertelenmesi, adli duruşmaların ertelenmesi ile resmi ilanlar da durma noktasına geldi. Önümüzdeki günlerde yerel basının daha ciddi boyutlarda gelir kaybı yaşayacağı öngörülüyor.

“FİNANSA İHTİYAÇ VARDIR”


Ülkemizde yaşanan son ekonomik sıkıntılar ve baskı maliyetleri nedeniyle devletin resmi yayın organı Resmi Gazete’nin dahi dijitale döndüğü sektörümüzde zaten güçlükle yayın hayatını sürdürme mücadelesi veren Anadolu Basını’nın ekonomik yükü, salgın nedeniyle daha da ağırlaşmıştı. Geçmişteki yapılandırmalara rağmen Vergi ve SGK primlerini ödeyemeyen gazete sahiplerinin ayakta kalması çok zor görülürken, acilen yerel gazetelerin zararlarını ve ekonomik kayıplarını karşılayacak finansa ihtiyaç olduğu belirtildi. Gazete sahipleri aksi halde bu süreçte devlet desteği olmazsa yerel gazetelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya geleceğini ifade etti.

“6 AY SÜREYLE İLANLAR DESTEKLENMELİDİR”


Yazılı basının ayakta kalması için bir dizi önlem paketi bekleyen Anadolu Basını, öncelikli sorunlardan olan resmi ilanlardaki düşüşün önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Resmi ilanlardaki azalış nedeniyle mevcut ilan tarifelerine göre nakit akış bütçelerini yapan gazetelerin, Nisan 2020'den başlayarak altı ay süreyle eksik ilan kısmının devlet tarafından BİK'e aktarılacak kaynakla basın işletmelerinin hiçbir şarta ve teminata bağlı olmaksızın uzun vadeli olarak kredilendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Gazete temsilcileri ayrıca Kredi Garanti Fonu'nun da devreye sokulması ile basın işletmelerinin yıl sonuna kadar yaşayacakları nakit sıkıntısında yararlı bir finansman kaynağı yaratılmasının da çok önem arz ettiğini sözlerine ekledi.