Tarımsal ilaçlama drone ile 23 dönüm içerisinde bulunan 1000 ceviz ağacı tek tek ilaçlandı. İlk olarak 6 kamerası bulunan haritalandırma dronu ile arazinin haritası çıkarılırken ardından ilaçlama işlemine geçildi. Normal ilaçlama yöntemlerine göre zaman, maliyet tasarrufu sağlayan ve ağacın her yerine ulaşmasıyla ilaçlamanın etkinliğinin arttırıldığı ifade edilen dronlu ilaçlama yöntemi Türkiye’de ilklerden biri oldu. Soley Agrotech tarafından Karacasulu iş adamı Baytaş Nakliyat-Lojistik-San. Tic. Ltd. Şti. Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Görgülü’nün arazisinde gerçekleştirilen uygulama ile ilçe tarımında öncü bir girişimde bulunuldu. Yüzde 80’lere varan tasarruf sağladığı kaydedilen dronlu ilaçlama yöntemi ile normal yöntemlerle bir günü alacak çalışmanın 50 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandığı ifade edildi.

ZAMAN VE İLAÇ TASARRUFU

Tarım teknolojisi alanında hizmet veren Soley Agrotech Genel Müdürü Zeki Çağdaş Soley, “Otomasyon çalışmalarıyla öncelikle arazinin haritasını çıkartıyoruz ardından ağaçları işaretliyoruz. Normal ilaçlama yöntemlerinden farkı daha hızlı ve daha az ilaç kullanarak bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Mazot maliyeti yok, daha az işçiyle bu işlem gerçekleştiriliyor. Bir işçiyle tüm alanı ilaçlayabiliyoruz. Saatte 30 dönüme kadar ilaçlama gerçekleştiriyoruz. Her türlü ilaçlama ihtiyaçlarını gideriyoruz. Bizim için hangi ilacın atılacağı ya da nereye kullanılacağı da önemli değil. Her zemin ve şartta bu çalışmayı gerçekleştirebiliyoruz. Normal yöntemlerle 30 dönüm gibi araziyi ilaçlamak bir gününüzü alır. Ancak bu çalışmayı 50 dakika gibi bir sürede tamamladık. Bugün burada 23 dönüm arazi ilaçlamak için 200 litre bir ilaç kullandık. Normal yöntemler yapıldığında bu bin 200 litreleri bulacaktır. Havadan basınçla yapıldığı için ağacın her yerine ulaşabiliyor. Sağlıklı ve sağlıksız ağaçları da tespit ederek ilaç miktarını da ona göre ayarlıyoruz. Maksimum 15, minimum 3 metreden ilaçlama yapabiliyoruz” dedi.

TARIMDA DEVREYE YAPAY ZEKA GİRECEK

Dronelar'daki radar sayesinde ağacın durumuna göre ağaca ve kendisine zarar vermeyecek konumun ayarlandığını kaydeden Soley, “1 metrekare çapındaki alana kadar ilacı dağıtabiliyor. 8 tane spreyleme haznesi var. Dolu batarya 10 ile 15 dakika arasında çalışıyor. 4 batarya var. Bir batarya 10 dakikada şarj olabildiği için doldur boşalt yaparak zaman kaybı yaşamadan işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Sim kart ile bağlantı kuruluyor. Aldığımız bilgiler de bilgisayarımıza yükleniyor. Yaptığımız çalışmadaki tüm veriler, arazinin ve ağaçların durumu bilgisayarımıza aktarılıyor. Tarımsal ilaçlamanın yanında yazılım, 2 ve 3 boyutlu haritalandırma, belediyelere korona için dezenfekte hizmeti veriyoruz. Mühendislerimizle tarım projeleri yazıyoruz. AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Yaptığımız haritalarla hangi ağaçta hangi hastalığın olduğunu yapay zeka ile tespit edeceğiz. Tedavide kullanılacak ilacı yine bu yapay zeka tespit edecek. 3 senelik bir sürede bunu tamamlayacağız. Amacımız bu alanda başarılı olmak” dedi.