Koronavirüs salgını nedeniyle tarımsal üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesinin gelecek dönem için büyük önem taşırken tarım kenti Aydın’da tarımsal üretimin kesintiye uğramaması bakımından Aydın Valiliği’nden açıklama geldi. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında yapılan toplantılarda alınan kararlarla korona virüs salgını ile mücadelenin ilde başarılı bir şekilde yürütüldüğü belirtilen açıklamada, önümüzdeki süreçte gıda üretim ve tedarik zincirinin korunması gerektiğinin altı çizildi.

16 KALEM TARIMSAL ÜRÜN


Aydın’ın tarım potansiyeli yüksek, katma değerli ve stratejik ürünlere sahip olduğu vurgulanan açıklamada, “Toplam 16 kalem tarımsal ürün üretiminde Aydın, Türkiye’de ilk üç içerisinde yer almaktadır. İlimiz üretimde 72 bin ton incir, 32 bin ton kestane, 310 bin ton zeytinyağı ve bin 620 ton kereviz ile ülkemizde ilk sıradadır. Pamukta 246 bin ton, çilekte 67 bin tonla ikinci enginarda 7 bin ton, bamyada 3 bin 513 tonla üçüncü sırada yer alan ilimiz yavru balık, balık, süt ve bal üretiminde ülkemizde ilk sıralardadır. Ülkemizde birçok ürünün üretimi bakımından ilk sırada yer alan ilimizde yaşanan küresel virüs salgınının el birliği ile atlatılabilmesi için, Korona Virüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri, İl Pandemi Kurulu ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararları çerçevesinde tüm üreticilerimizin gerekli tedbirleri alarak hayatın olağan akışı içerisinde rutin tarımsal faaliyetlerine devam etmesi önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

“VİRÜSE KARŞI TOP TÜFEĞİMİZ ÜRÜNLERİMİZDİR”


Aydın’da çiftçilerin üretim alanına erişimini kısıtlamayacak ve hasat edilen ürünler ile tarımsal girdilerin pazara ulaşımını engellemeyecek şekilde tarımsal üretimin aksatılmadan yürütülmesini sağlamak için ilgili komisyon ve meclislerde kararların alındığı ifade edilen açıklamada, “Tarımsal üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesi gelecek dönem için büyük önem taşıdığından ihtiyaç duyulması halinde, başta İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilecektir. COVID-19'a karşı Ülkemizin savunma sanayisi siz değerli üreticilerimiz olacaksınız. Birlikten kuvvet, beraberlikten bereket doğar “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sözü ile hareket ederek siz yeter ki üretmeye devam edin, biz her daim arkanızdayız. Unutmayalım virüse karşı kullanacağımız topla tüfek; ürettiğiniz et, süt, balık, buğday, pamuk, mısır, sebze ve meyvelerdir. Aydın Valiliği olarak Devletimiz, Hükümetimiz ve Milletimizle bu zor günleri birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağımıza inanıyor, tüm hemşerilerimize her şeyden önce sağlık ve esenlikler diliyoruz” denildi.