TBMM’de konuşan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Türkiye'deki çileklerin yüzde 50'si Aydın Sultanhisar ilçemizde üretilmektedir. Yaklaşık 21 dekar, 100 bin ton çilek üretiliyor. Özellikle bu dönemde yüzde 50'sini ihracat yapıyordu Rusya ve Ukrayna'ya ama maalesef şu an çilek üreticileri zor durumda. Bir hafta sonra mahsuller ortaya çıkacak. Bu konuda sizin aracınızla Tarım Bakanının acilen Sultanhisar'daki çilek üreticilerine bir çözüm bulması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, S-400'ler için 2,5 milyar dolar Rusya'ya para ödedi. Bu konuda, Rusya ve Putin'le devreye girerek bizim bu çileklerimizi ihracat etmemiz gerektiği ricasında bulunuyorum” dedi. 

“TURİZM YOK SAYILIYOR”

TBMM’de CHP Grubu adına da konuşan Milletvekili Yıldız, “Türkiye'nin 2019 turizm geliri 34,5 milyar dolardı ve burada Turizm Bakanı çıktı, bunu övünerek söyledi. Bu corona virüsü çıktıktan sonra maalesef en büyük zararı turizm sektörü gördü. Turizm öyle bir sektör ki, en az 36 tane birbirine bağlantılı üretici var; tarımı ilgilendiriyor, balıkçılığı ilgilendiriyor, eğlence sektörünü ilgilendiriyor. Şu an önümüzdeki 2020 yılında turizm sektörü yok sayılıyor. Neden yok sayılıyor? Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığında, yani 15 milyar açıklandığında teşvik, hiçbir yerinde turizmci yoktu. Bir turizmci olarak, bu sene yıllık 40 milyar dolar para bekliyordunuz. Bu turizm sektörü devlet eliyle yapılan bir iş değil. Özel sektörün 200 milyar dolar yatırımı var, 1 buçuk milyon insan çalışıyor. Yani, önümüzdeki 2020 yılı turizminde o 1 buçuk milyon insan işsiz kalacak” diye konuştu.

“TURİZMDE ALINACAK ÖNLEMLERİ ANLATIN”

Turizm ilçelerinin de zor durumda olduğunu ifade eden Yıldız, “Turizm bölgesinde yazın olduğu zaman oranın geliri, restoranları, kafeleri, otelleri, tarımla ilgilenen tarım bölgeleri vesaire geçim kaynaklarını bundan sağlıyorlar. Şimdi, önümüzde turizm başladı maalesef uçaklar kalmıyor, ulaşım yok corona virüsünden dolayı. Yapacağınız tek şey var. Biliyorsunuz otelciler, genellikle oradaki limited şirketler, özellikle yıl başından itibaren çekleri keserler, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarında mal almak için belirli firmalara çek keserler. Bu çeki de neden erkenden kesiyorlar, malları garantiye alıyorlar? Çünkü her şey dahil sisteminde bunu yapmadığınız takdirde o işin içinden çıkamazsınız. Bir: nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayının çekleri hangi bankalarda kullanılıyorsa o bankalardan ödenmesi gerekiyor, yani, işletmecilere uzun vadede kredi sağlamanız gerekiyor. O ilçe belediyelerinin geliri düşük olduğu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yani genel bütçe olarak oraya bir pay göndermeniz gerekiyor. Çünkü orada yazlıklar da var, yani nüfusu kışın 70 bin, yazın 200-300 bine çıkıyor. O yüzden altı ay boyunca belediyelere ek bütçe vermek zorunluluğunuz var. Buradan özellikle Turizm Bakanlığına sesleniyorum. Bir an önce çıkın, turizmde nasıl bir önlem alacağınızı anlatın. İnsanlar ateşin üzerinde, insanlar aç, susuz. Burada İşsizlik Fonu'nda 135 milyar TL olduğunu hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.