Yaşanan sağlık krizinin ekonomik krize dönmemesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkan Nuri Arslan video konferans aracılığı ile bir araya geldi. Görüşme ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Arslan, “Bir süredir devam eden korona virüs salgını NTO üyelerini sosyo-ekonomik olarak derinden etkilemiştir. Geçtiğimiz günlerde NTO üyelerinden gelen görüş ve şikayetler TOBB a aktarılmıştı. Buna istinaden düzenlenen toplantı video konferans aracılığı gerçekleştirilmiştir. Kamu Bankaları Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında, reel sektörün finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, işçi çıkarmamak şartıyla yüzde 7,5 faizli “İşe Devam Kredisi” adıyla kredi imkanı sağlanmıştır. Fakat bankalarda kredilerin temini konusunda tüm başvuruların değerlendirilememesi nedeni ile birçok üyemiz krediden yararlanamamaktadır. Şubelere gelen kredi limitleri sınırlı olup, az sayıda üyeye kullandırılmıştır. Bundan sonraki süreçte kriterleri belirlenmiş yeni limitlerin artırılması suretiyle birçok kişinin krediden yararlanması sağlanabilir. Kısaca İşe Devam Kredisi’nden üyelerimizinde yararlanabilmesi amacıyla düzenleme yapılmalıdır. şeklinde yaptığım görüşme esnasında Sayın Hisarcıklıoğlu, gerekli Bakanlıklar ile görüşme yaptığını, yüzde 7,5 faizli kredi limitlerinin artırılacağını, daha erişilebilir hale getirileceğini belirtti. Ayrıca, kamu bankalarının yanısıra özel bankaların da karlılık düşünmeden işletmelerimizin yanında olmasını, düşük faizli kredi seçeneklerini sunmasını talep ediyoruz” dedi.

"ÖDENEK MİKTARLARI ARTTIRILMALI"


Devletin işletmelere sunduğu “Kısa çalışma Ödeneği” ile birçok üyelerini başvuruda bulunduğunu ifade eden Başkan Arslan, “Fakat mevzuat gereği başvuru sürecindeki şartlar ve kabul edilen işyerindeki incelemeler nedeni ile Nisanın ilk haftasında desteği alamayan firmalar çoğunluktadır. Kısa Çalışma ödeneği sigortalı işçinin günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı hesaplanarak ödenmektedir. Ödenen bu miktar yetersiz olup üyelerimiz mağdur olmaktadır. O yüzden İçişleri Bakanlığının Genelgesi ile işyeri kapalı olan üyelerimiz için bu oran yüzde 100 olacak şekilde değiştirilmeli ve ödenek için uygulanan prosedürler de azaltılarak ödemeler hızlandırılmalıdır. Üyelerimizin vergi borçlarının ödenmesine de destek olunmalıdır” diye konuştu.

"KİRA YARDIMI ALTINDA DESTEK OLUNMALI"


Yaşanan salgın krizi nedeni İçişleri Bakanlığı’nın Genelgesi ile zorunlu olarak birçok firma geçici süre ile işyerini kapattığını hatırlatan Arslan, “Açık olan işyerleri ise düşük kar marjı ile devam etmektedir. Gelirleri giderlerini karşılayamaz durumdadır. İşyeri, İçişleri Bakanlığının Genelgesi ilekapatılıp zor durumda olan üyelerimiz öncelikli olmak üzere “Kira Yardımı” altında destek olunmasını istiyoruz. Belirli süre ile yapılacak bu destek sonrası üyelerimiz mali açıdan rahatlama sağlayacaklardır. Üyelerimizin içinde bulunduğu bu zor zamanda, altı ay geri ödemesiz üç yıl ödemeli Nefes kredisi imkanının verilmesini talep ediyoruz. Amacına uygun ve kesin hükümlerle belirlenmiş esaslar dahilinde hazırlanacak Nefes Kredisinin düzenlenmesini talep ediyoruz. İçişleri Bakanlığı tarafından işyerleri kapatılan üyelerimizin Nefes Kredisinden öncelikli olarak yararlandırılması sağlanmalıdır şeklinde yaptığım görüşme esnasında Sayın Hisarcıklıoğlu, Nefes Kredisi verilmesi için çalışmaların başlatıldığını belirtti. Amacımız üye memnuniyeti sağlamak. Sağlanacak kaynaklar ile ne kadar çoküyeye ulaşılırsa bu darboğazdan en az hasarla çıkılması mümkün olacaktır. Atılacak adımlar, ekonomimizin bu kriz ortamını en az hasarla atlatmasına yardımcı olacaktır. TOBB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu’na aktardığımız konuların takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"


Yapılan toplantı sonrası konuşan Hisarcıklıoğlu ise; “Ekonomimizin içinde bulunduğu bu zor durumda üyelerimizin menfaati doğrultusunda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu ve bundan sonraki süreçte Arslan tarafından belirtilen konuların takipçisi olacağız” dedi.