Baharın gelmesiyle kışın yaptıkları ürünleri elden çıkararak güzel bir sezon geçirme hayali kuran Karacasulu çömlekçiler, tüm sektör temsilcilerinin olduğu gibi umduğunu bulamadı. Sezonun tam hareketleneceği günler olan bugünlerde koronavirüs tehlikesi sebebiyle alınan önlemler sonrası deyim yerindeyse yaprak kıpırdamazken çömlekçiler en kısa sürede bu tehlikenin ortadan kalması için dua ediyor. 4 ay önce Arabistan’dan 6 konteynerlik sipariş alan Karacasulu esnaflar sınırların kapatılmasıyla alıcıların malları teslim almaya gelemediklerini dile getirdi. Sahil kenarlarındaki işletmelere, anayol güzergahlarına ve tatil beldelerine pazarlamak üzere Karacasulu esnaflardan mal almak üzere ilçeye gelen müşterilerin de ülkede hayatın durması sebebiyle mal almaya gelemediği ifade edildi.

ARABİSTAN SİPARİŞİNİ GÖNDEREMEDİK

Çömlekçilerin yaşadığı zor durumu anlatan Kardeşler Çömlek işletme sahibi Hüseyin Kocabıyık, “Koronavirüs çömlek piyasasını çok olumsuz etkiledi. 10’a yakın esnafın Arabistan’a gitmek üzere hep birlikte hazırladığı ihraç ürünlerini gönderemedik. Şu an iptal oldu. Alacak olanlar Suudi Arabistan’da karantina altında oldukları için gelemiyorlar. İç piyasa da durdu. Çevre illerden bile gelemiyorlar şu an. Şu an çömlekçinin en fazla satış yaptığı zaman. Bahara hazırlık anlamında olsun, tatil beldelerin de olsun, tarlaya bahçeye giden vatandaşlar bu ürünleri satın alırlar piyasa hareketlenirdi. Şu an durdu” dedi.

“ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN”

Yaz dönemine kadar sorunların ortadan kalkması için dua ettiklerini ifade eden Kocabıyık, “Turizmde de yollar hareketlenecekti, turizmin de hareketlenmesiyle yol güzergahları boyunca bizden mal alan toptancılar bu malları satacaklardı ama her şey durdu. Duamız Haziran başında açılması. Mayıs’tan da vazgeçtik. 2000’li yıllardan önce bizim 3 ay pazarımız olurdu. Eski düzene geri döndük. Son 15 yıldır yıl 12 ay satışımız oluyordu. Umudumuz Haziran, Temmuz, Ağustos. Allah yardımcımız olsun. Şansımız bu sebze meyve değil ki bozulsun. Depolarımızda stok yapacağız. Virüsün kalması için dua edeceğiz” dedi.

AMERİKA SİPARİŞİ DE İPTAL

Karacasu Çömlek sahibi Muzaffer Sayal ise “Bu mallar Arabistan’a gidecekti. 6 konteynerden oluşan 18-20 bin parça mal kaldı şu anda. Koronavirüs yüzünden ne yapacağımızı bilemiyoruz. Şu an çıkmaz bir haldeyiz. Mallar 3 aydır bekliyor. Umre’den gelenlerde virüs tehlikesi olması üzerine Suudi Arabistan geçişleri daha erken kapandı. Bu yüzden oradan gelecek olan müşterimiz malları teslim almaya gelemedi. Amerika’ya gidecek olan siparişimi de iptal ettim. Amerika’dan aldığım 2 konteyner testi ve güveç siparişi de iptal ettim. Şu an hazırdan yiyoruz. Sıkıntı içindeyiz. Devletimiz bize sahip çıksın. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Sahillere her yıl verdiğimiz balık tavası, porsiyonluk, sütlaçlık gibi ürünler gönderiyordum. Onlar bile gelemiyor. Kebap testisi götürecektim Kuşadası'na onu bile götüremedim” ifadelerini kullandı.