TMSF'nin tarafından kayyumla yönetilen Uğur Soğutma ve Uğur Şirketleri'nin aralarında bulunduğu şirketlerin mahkeme kararıyla sahiplerine iade edilmesinin ardından Uğur grubunda yaşanan işten çıkarmalara tepki gösteren Türk Metal Sendikası Nazilli Bölge Temsilcisi Mesut Dinç, en son ücretsiz izne ayrılan 6 kişinin daha işten çıkarıldığı şirkette çalışanların, her an işlerinden olma korkusuyla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

"İŞÇİYE SAHİP ÇIKMAMASI KABUL EDİLEMEZ"

Türk Metal Sendikası Nazilli Bölge Temsilcisi Mesut Dinç, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına 1 milyon lira bağışta bulunan Uğur Soğutma Makinaları’nda işçi kıyımının devam ettiğini belirtti. Üretim ve istihdama katkı sağlayan her şirketin “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına destek de bulunmasının doğru bir tavır olduğunu söyleyen Dinç, kampanyaya destek olan Uğur Soğutma Makinaları’nın kendi işçilerine sahip çıkmayarak köstek olmasınınsa kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“BU İŞTE BİR TEZATLIK VAR”

Yılbaşından bu yana şirket bünyesindeki Uğur Motorlu Araçlar ve Uğur Soğutma Makinaları Ltd. Şti.’den toplamda 300’den fazla çalışanın işten çıkarıldığını belirten Türk Metal Sendikası Nazilli Bölge Temsilcisi Dinç, “En son 6 Nisan günü de kronik rahatsızlığı olduğu için izinden dönen 6 çalışan daha işten çıkarıldı. Hal böyleyken “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına 1 milyon lira destek olan Uğur Şirketler Grubu’nun kendi işçisine sahip çıkmadığı ve mağdur olmalarına yol açtığı ortadadır. Bu işte bir tezatlık var. Bunun adı resmen işçi kıyımıdır. Yılbaşından bu yana zorla istifa ettirilmeye çalışılan işçiler üzerinde, Coronavirüs tedbirleri gerekçe gösterilerek tazminatlarını kabul edip işten ayrılmaları yönünde baskı daha da arttı” diye konuştu.

“İŞİ KİTABINA UYDURUYORLAR”

Coronavirüs tedbirleri kapsamında şehirlerarası seyahate kısıtlama getirilmesine rağmen 100 şirket çalışanına İstanbul’daki depoya görevlendirme yazısı çıkartıldığını söyleyen Dinç, “Şirket bu görevlendirmeyle işçi çıkartmak için işi kitabına uydurma yoluna gitmiştir. Çalışanlar, İş Kanunu’nun 25/2. maddesi kapsamında ‘İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirme hakkı’ gerekçe gösterilerek işten çıkarılmak isteniyor. İstanbul’a görevlendirme kağıdını imzalamayanlara bu madde dayatılıyor. Yani yer değişikliğini kabul etmeyen işçiler işten çıkarıldığı gibi imzalatılan ara bulucu belgesi ile dava yolu da kapanıyor. Kabul edenlere de tazminatı alıp işi bırakmaları isteniyor. İşçilerin rızasıyla ya da istemeden de olsa tazminatlarını kabul edip işten çıkmalarını sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

“ÇALIŞANLAR MAĞDUR EDİLİYOR”

“Coronavirüs tedbirleri kapsamında ücretsiz izne gönderilenler bir bir işten çıkarılıyor” diyen Dinç, “6 Nisan itibariyle kronik rahatsızlığı nedeniyle tedbir için ücretsiz izne ayrılan 6 işçi daha işten çıkartıldı. İşten haksız gerekçeyle çıkartılmak istenen 6 çalışansa dava açma yoluna gitti. Bu 6 işçimiz tazminatları kabul etmeyip dava yoluna gittiği için Mart ayı maaşları da yatırılmadı. Şirketin İnsan Kaynakları Müdürü Hakkı İlbay, işçilere kulaklarını tıkayarak süreci daha da zora sokmaktadır. Uğur Soğutma, Coronavirüs tedbirleri bahanesine sarılarak kendi işçisini sahipsiz bırakmıştır ve bu zorlu süreçte mağdur olmalarına yol açmaya da devam etmektedir. İşçilerin üzerinde olağanüstü bir baskı oluşturulmuş durumdadır” diye konuştu.