İtalyanların karantinaya uymamasından dolayı her gün yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini belirten Yağcı, “İtalyanlar evde kalmamalarından dolayı şuan bedelini ağır ödüyor. Türkiye süreci iyi yönetiyor. İtalya’da yaşanan ölümlerin Türkiye’de olmaması için Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarını dikkate alın ve evinizde kalın” dedi. Tüm dünyada görülen Covid-19’dan en çok ölümün yaşandığı Avrupa ülkesi İtalya oldu. Her gün bine yakın insanın hayatını kaybettiği İtalya’da bu virüsün etkisinin canlı tanığı Aydınlı Ayça Yağcı oldu. Altı yıl önce Roma Üniversitesi La Sapienza Tıp Fakültesi’ni kazanan ve şu anda 6’ncı sınıf öğrencisi olan 24 yaşındaki Yağcı, Covid-19 virüsünden dolayı İtalya’da yaşanan dehşeti SES Gazetesi’ne anlattı. SES Gazetesi aracılığıyla Türk halkına da mesaj gönderen Yağcı, vatandaşlara zaruri ihtiyaçları olmadıkça evden çıkmamaları konusunda çağrıda bulundu.

İTALYANLAR KARANTİNAYA UYMADI


Salgının İtalya’yı olumsuz etkilediğini kaydeden Yağcı, “İtalya’daki birçok insan karantina kurallarına uymadı. Kuzeyde yaşayan birçok öğrenci, ağır karantina geleceğini öğrenince korkuyla güneyde yaşayan ailelerinin yanına kaçtı. Ama maalesef bu davranışları, hastalığı aile bireylerine taşımalarına sebep oldu. Bu bencil davranışları için iyi bir duygusal sebepleri ve mantıklı gerekçeleri olmuş olsa da ailelerini ve toplumu riske attılar. Virüs en çok yaşlı nüfusu etkiliyor. İtalya’da yaşlı nüfusu çok yüksek oranda. Bu vaka ve ölüm sayılarını arttırıyor. Şu anda tüm ülkede bu virüs görülüyor. İtalya’da sokağa çıkma yasağı var. Sadece hastane, eczane ve marketler açık durumda. Marketlere belli bir sayıda insan girebiliyor. Restoranlar sipariş üzerine hizmet veriyor. Bazı fabrikalar açık durumda ve şu an işçiler işe gidiyor. İtalya’nın sürecin başında doğru kararlar aldığını düşünüyorum ancak İtalyan halkından bazıları bu kurallara uymadı. Şu anda bunun bedelini ağır bir şekilde ödüyor” diye konuştu.

“RİSK OLUŞTURMAMAK İÇİN ÜLKEME DÖNMEDİM”


Kendisinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Yağcı, “İtalya kapatılmadan önce Türkiye’ye dönmek gibi bir şansım vardı ancak ben sevdiklerime ve ülkeme risk oluşturmamak için Türkiye’ye dönmek istemedim. Şuanda üniversitemiz kapalı durumda ancak eğitimlerimiz devam ediyor. Derslerimizi evimizden online olarak yapıyoruz. İtalya’da şuan durum çok ciddi. Sokaklar bomboş, hiç kimse gezmiyor. İnsanlar sadece ihtiyaçları doğrultusunda sokağa çıkıyor. Şehirlerarası ulaşım kısıtlanmış durumda. Umarım en kısa zamanda İtalyan halkı bu virüsten kurtulur” şeklinde konuştu.

“EVDEN ÇIKMAYIN”


Türkiye’nin bu virüsü en az kayıpla atlatacağına gönülden inandığını kaydeden Yağcı, “Bu salgın gerçekten de çok tehlikeli. Lütfen bu virüsü ciddiye alın. Sağlık Bakanlığımızın aldığı tedbir ve uyarılarını mutlaka vatandaşlarımız eksiksiz yerine getirsin. Lütfen zaruri bir ihtiyacınız olmadığı sürece sokağa çıkmayın. İtalya’da yaşanan ölümlerin Türkiye’de olmaması için evinizde kalın. Karantina tedbirlerine uyun. Güzel ülkem Türkiye’nin bu virüsü en az kayıpla atlatacağından şüphem yok. Dualarım, ülkem ve vatandaşlarımızla” dedi. Covid-19’a karşı psikolojik mücadelenin de önemli olduğu ifade eden Yağcı, günde en fazla iki kere aynı saatlerde virüs haberlerinin takip edilmesini gerektiğini, haberlerin çok fazla izlenmesinin insan psikolojine olumsuz bir etki oluşturacağına dikkat çekti.