Umuma açık alanlarda ateş ölçümünün yapılabilmesini kolaylaştırmak açısından Karacasu Kaymakamlığının satın aldığı drone (uçan göz) hizmet vermeye başladı. Drone’un ilk uçurulduğu pazaryerinde Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Belediye Başkanı Zeki İnal, Tarım ve Orman Müdürü Rahmi Şendalgıç, İlçe Sağlık Müdürü Hakan Soy, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç hazır bulundu. Alanda sağlık personelleri de ani bir durumda müdahale için görev aldı. Drone kullanma sertifikasına sahip Astsubay Çavuş Gani Canyurt’un operatör olarak görev yaptığı drone projesinde termal kamerası bulunan drone ile 20 metre yükseklikten ateş ölçümü yapıldı. Şüpheli olan şahıslar operatör tarafından kamera ile tam olarak kontrol edilirken ateşi yüksek olan vatandaşlar tespit edildi. Havadaki ve yerdeki sıcaklık farkından dolayı kameranın en az 30 derece sıcaklık gösterdiği şahıslar tespit edilerek ölçümleri klasik yöntemlerle yeniden yapıldı.

ÇİN VE AMERİKA'NIN KULLANDIĞI YÖNTEM

Çin ve Amerika’nın koronovirüsle mücadelede kullandığı bir yöntem olan dronela ateş ölçüm yöntemini Karacasu’ya kazandırdıklarını ifade eden Kaymakam Ahmet Soley, “Umuma açık yerlerde halkın kalabalık olarak bulunduğu yerlerde dronelerla ateş ölçümü yaparak ateşi yüksek şüpheli şahısları belirleyip bunları kontrol altına alacağız.Böylelikle ilçemizin koronadan en az şekilde etkilenmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Dronela uygulama Türkiye’de ilk. Havaalanlarında ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde termal kameralarla yapılıyor. Bu uygulamaların dronela yapılmış hali” dedi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK

Drone’u arama kurtarma ve afet yardım çalışmaları için ilçeye kazandırdıklarını, koronovirüs tehlikesi geçtikten sonra güvenlik güçlerinin emrinde olacağını ifade eden Ahmet Soley, “Arama kurtarma, afet yardım çalışmalarında kullanılabilecek. Arazide şahıs arama gibi asayiş olaylarında kullanılabilecek. Anons cihazı olarak da kullanılabiliyor. Diyelim ki arazide bir vatandaş kayboldu, yerini tespit ettik ama ulaşım güçlüğü var. Bu durumlarda da drone vasıtasıyla yiyecek içecek götürebileceğiz olduğu yere” dedi. Drone ölçümlerin ilçe merkezinin yanı sıra mahallelerde de kurulan pazar yerlerinde devam edeceği bilgisi verildi.