Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Kubaliç, koronavirüsü salgını nedeniyle işleri veya işletmesi zarar görenlerin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kefaletiyle Halk Bankası'ndan, kullandıkları kredilerin, 1 Nisan - 30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki taksitlerinin, 3 ay süreyle öteleneceğini belirtti. Esnafların kredilerinin 1 Nisan itibariyle otomatik olarak öteleneceğini belirten Kubaliç, taksitler otomatik olarak ötelense de, esnaflarımızın 01 Nisan 2020 tarihinden itibaren, kooperatifimize kimlikleri ve güncel tarihli ikametgah belgeleri ile gelerek hazırladığımız matbu dilekçeyi imzalamaları gerektiğini belirtti.

“ESNAFIMIZ ZOR DURUMDA”


Kubaliç, “30 Nisan 2019 tarihinde yıllık yüzde 8 olarak uygulanmaya başlayan kredi faiz oranı, 4 Kasım 2019’da yüzde 6’ya düşürülmüş idi. 23 Mart 2020 tarihinden itibaren ise, yüzde 6 dan faiz işleyen kredilerinize yüzde 5’ten faiz uygulanmaya başlanmıştır, yani yüzde 1 oranında faiz indirimi sağlanmıştır. Bu indirim, taksitlerinize otomatik olarak yansıtılmıştır. 06 Ocak 2020 tarihinden itibaren kullandırılan ve halen kullandırılmakta olan kredilerimizin faiz oranları yıllık yüzde 4,5 olarak uygulanmaktadır. Esnafımız zor durumda olup işyerlerinin kapalı olmasından kaynaklı olarak iş yapamıyor. Mart ayında ödenmesi gereken kredi taksitlerinin de ertelenmesini talep ediyor ama Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının taksitleri ertelenecek. Yani, tarafımıza iletilen genelgelerde, Mart ayı taksitlerinin esnafımız tarafından ödenmesi gerektiği ifade ediliyor. O açıdan maalesef bu hususta yardımcı olamıyoruz” dedi.

“DESTEK PAKETİ DEĞERLENDİRMESİ”


Kubaliç “Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında, reel ekonomiye desteğini sürdüren Halk bankası, Korona virüs salgınıyla mücadele sürecinde, ekonomik faaliyetlere destek sağlamak amacıyla, esnaf ve sanatkarlara yönelik Esnaf Destek paketini açıklamış bulunmakta. Bu paket kapsamında esnaflarımıza 36 ay vadeli, 6 aya varan ödemesiz dönemli, yıllık yüzde 4,5 faiz oranlı 25 bin TL. Kredi kullandırmaktadır. Bu krediden Esnaf-Sanatkarlar ve Şoförler-Otomobilciler Odalarına kayıtlı olan esnaflarımız yararlanabilmektedir. Fakat, Esnaf Kefalet Kooperatiflerine mevcut kredi borçları olan esnaflarımız, bu uygulamadan maalesef yararlanamayacaklardır. Bu zorlu süreçte, ülkemizin içinde bulunduğu virüs salgınından biran önce kurtulmayı ve sağlıklı, mutlu, huzurlu bir şekilde hayatımıza devam edebilmeyi temenni ediyor, sevgi ve saygılar sunuyorum’ dedi.