Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüse karşı Tarım Orman ve Ticaret Bakanlığı'nca alınan tedbir kapsamında market, manav ve pazarda ambalajsız satılan yaş sebze ve meyveler tüketicilerce seçilmeden, satıcılarca hijyenik koşullarda satışa sunulmaya başlanması ile Kuşadası’nda bulunan pazaryerlerinde eldiven takan pazarcılar, vatandaşların meyve ve sebzeleri elle seçmelerine izin vermedi. Bazı pazarcılar ise ürünleri poşete koydu.

ZABITA ELDİVEN DAĞITTI


Kuşadası’nda vatandaşların yiyeceklerle sürekli temas etmemesi için pazar tezgahlarına ‘seçmece yasak’ yazılı kağıtlar koyuldu, pazarcılar vatandaşların ürünlerini poşetlere kendileri doldurarak yardımcı oldu. Hem pazarcıların hem de pazara gelen vatandaşların çoğunlukla maskeli ve eldivenli olduğu görülen pazarlarda zabıta ekipleri de gerekli kontrolleri gerçekleştirdi. Eldiveni olmayan pazarcılara zabıta tarafından eldiven verildi. Ayrıca pazarcıları seçmece ürün vermemeleri konusunda uyardı.

PAZARCI DA VATANDAŞ DA MEMNUN


Ayrıca, kuruyemiş, bakliyat, şekerleme ve diğer pastacılık ürünlerinin satışlarında da direkt tüketicinin gıdaya ulaşacağı sergi sisteminin yasaklandığı pazarlarda, satıcılar seçme yasağının sağlık için çok iyi olduğunu, bu süreçte esnafın ve vatandaşların birbirine saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Vatandaşların seçme konusunda anlayışla karşıladıklarını dile getiren pazarcılar, bu konuda belediyenin de önlemlerini aldığını ve gerekli kontrollerini yaptıklarını ifade ederek, kendilerine ve duyarlı vatandaşlara teşekkür ettiler. Önemli olanın bu zor günleri hep birlikte aşmak olduğunu belirttiler.

VATANDAŞ VE PAZARCILAR YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR


Kapalı pazaryerinin hala hizmet vermesini yadırgayan bazı pazarcı esnafı ve vatandaşlarda tepkilerini dile getirerek yetkililere seslendi. Son alınan kararlar gereğince marketlerde müşteri sınırlaması getirilerek 10 metrekareye 1 kişi alınması kuralı uygulanırken, restoranlar, lokantalar, kahvehaneler ve insanların toplu bulunduğu yerler kapatılırken, vatandaşlar yan yana oturmasın diye banklar sökülürken, Adagöl ve Sevgi plajı gibi mesire yerleri, insanlar bir arada olmasın diye kapatılırken, ayrıca tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları, geçici bir süreliğine araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edecek kuralı uygulanmaya başlanırken kapalı pazaryerlerinde hala kalabalık halde alışveriş yapmasının engellenmesini istediler. Koronavirüs sorunu sona erinceye kadar açık havada mesafe kuralına uyularak semt pazarlarının kurulması gerektiğini vurgulayan pazarcı esnafı, konunun çözüme kavuşturulmasını beklediklerini söylediler.