Karacasu Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda çalışanlara, kursiyerlere ve ilçe halkına yönelik iş hayatını tanıtma, girişimcilik bilinci kazandırmak, kariyer planlamak, iş hayatında girişimciliğin önemini anlatmak üzere düzenlenen seminere Karacasu Belediyesi Başkanı Zeki İnal, Aydın KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, Aydın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Hakan Durum, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nadir Kambak, Karacasu MYO Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mehmet Taşdelen ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Nadir Kambak, “1990 yılında kurulan KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere ekonomik alanda katkı sağlamaktadır. Sayın KOSGEB Müdürümüz Aydın’da bu alanda olağanüstü bir çalışma göstererek ilçemizi her ay ziyaret ederek girişimci olmak isteyenlere hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalar sunulmasında yoğun gayret sarf etmektedir. Bugün bu semineri verecek olan Sadullah Dülger ve ekibine teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi.

ÖNCELİK GİRİŞİMCİ RUH


Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, “Bu program Halk Eğitimle yaptığımız seminerlerin 14.sü. Umarım buradan çıktığınızda iyi ki gelmişim diyeceksiniz. Ben Karacasu’yu gerçekten seviyorum. Buraya yönelik özel bir gayretimiz var. Kaymakam bey de yakından ilgileniyor. Buranın potansiyelini açığa çıkartmaya çalışıyoruz. Daha güzel işler yapılsın, istihdam sağlansın, Karacasu ekonomisi canlansın istiyoruz. Çevremize farklı baktığımızda atıklardan bile bir şeyler üretebileceğimizi anlatan bir video izledik. Genç işsizliği ancak girişimcilikle çözebiliriz. Çömlekte iyiyiz pidede iyiyiz ancak biraz farklılaşmaya gitmek gerekiyor. Türkiye’de girişimcilik ruhu yüksek ama eyleme geçme eksik. Fikirleri eyleme dönüştürmek gerekiyor. Başarılı bir girişimci için ilk etapta paraya ihtiyaç yoktur. Herkes para olmazsa girişim olur mu diyor, fakat öncelik girişimci bir ruh. Bunlar olursa para kısmını biz çözeceğiz. Eskiler başımıza icat çıkarma derlerdi, biz artık başımıza icat çıkartın diyoruz. ARGE, inovasyon yapın diyoruz, olaya farklı bakın, yapılmayanı yapın diyoruz ” dedi.

DESTEKLERİ ANLATTI


Aydın ve Türkiye çapında üretilen kırmızı zeytin, kozalak reçeli, ay-yıldızlı elma, incir kolonyası, zeytin yaprağı çayı, esanslı kokular, renkli sabunlar gibi ürünlerden bahsedip başarı hikayelerinden örnekler veren Dülger ardından KOSGEB’in işleyişi ve verdiği desteklerden söz etti. KOSGEB’in tarım, hayvancılık, eğitim, spor, sağlık, eğlenceye destek vermediğini ifade eden Dülger, “Ancak endüstriyel üretime biz destek veriyoruz. Örneğin tereyağı, peynir, yoğurt, ayran, kuru meyve, uçucu yağ üreteceksiniz. Biz buna destek verebiliyoruz. KOSGEB’in 12 farklı programda desteği var. Destek verebilmemiz için öncelikle girişimcilik eğitimi almanız gerekiyor. Bu e-devlet üzerinden bile alınabiliyor. İşletmeyi kurmanızın ardından KOSGEB’e üye olup başvuru yapıyorsunuz. Her şey e-devlet üzerinden yürüyor. İmalat yapmayanlar için geleneksel girişimci programları ve imalat yapanlar için ileri girişimci programı mevcut. Geleneksel girişimci programında işletme açıldığında şahıs işletmesi açarsa 5 bin lira hibe veriyoruz. Limited şirket açarsa 10 bin lira hibe veriyoruz. Bunlar açılış hibesi. İkinci olarak çalışan sayısına bakıyoruz. 3 kişiyse 20 bin lira veriyoruz. Girişimci kadınsa artı 5 bin lira daha ilave ediliyor. İkinci yılda çalışan sayısına bir kere daha bakılıyor. Ona göre yine destek veriliyor. Bu anlamda toplamda 60 bin liraya kadar ulaşan hibelerden yararlanılabiliyor” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİYE POZİTİF AYRIMCILIK


İleri girişimcilik programında imalat yapılıyorsa 60 bin TL’ye ilave olarak makine tesisat ihtiyacına yönelik ayrıca destek verdiğini kaydeden Dülger,”Izgara zeytin üreteceksiniz, 100 bin TL makine tesisat desteği veriyoruz. Sabun ya da krem üretecekseniz, makine desteği için 200 bin TL hibe veriyoruz. Aydın pamuk bölgesi makyaj ya da kulak pamuğu üreteceksiniz 300 bin lira hibe veriyoruz. Yazılım üretecekseniz yine 300 bin lirayı bulan destekler var. Totalde 360 bin lira destek veriliyor. Destek oranı yüzde 75. Bu aldığınız makinalar yerli malı ise bu yüzde 90’a çıkıyor. Eğitim şartı, son bir yıl içinde kurulmuş olma, daha önce destek. 3 yıl boyunca finansman ihtiyacınız olduğunda erkek girişimciye sıfır faizli 50 bin lira, kadın girişimciye 70 bin TL kredi tanımlıyoruz. Fuarlara katılmanız durumunda da katılım desteği veriyoruz” ifadelerini kullandı.

REKLAMIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ


Sunumun ardından soru cevap bölümüne geçildi. Dülger kendisine yöneltilen bir soruya yanıt verirken reklamın önemine dikkat çekti. Dülger bu konuda, “Aydın’da işletmelerin web sayfaları, kurumsal mailleri olmadığını gördüm. Otobüsteki reklam alanları, diğer billboardlar yeterince kullanılmıyor. İstanbul’da, Ankara’da bunu sonuna kadar kullanırlar. Reklam verir ilan verir. Vermeden almak Allah’a mahsus. Reklama biraz para harcamak gerekiyor. Küçük küçük reklamlarla önemli aşama kaydedilebilir. Kozalak reçeli üreten bir kadın girişimci instagramda küçük bir tanıtımla başlıyor, bugün e-ticaret sayfası kurdu. Süreç gözünüzde büyümesin. Karacasu’nun potansiyeliniz gerçekten yüksek” ifadelerini kullandı. Program hediye takdiminin ardından sona erdi.